Ulaganje za budućnost: Mirovinski fond iz Republike Srpske kupio dionice Facebooka

Mirovinski rezervni fond RS (PREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 milijuna KM, od čega će Zavodu za mirovinsko invalidsko osiguranje ovog entiteta isplatiti dividendu od 5,08 milijuna KM, ali tu nije kraj dobrih vijesti.

Jedna od najvažnijih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana tržišta na kojima su, između ostalog, kupili dionice Facebooka, Raiffeisen Bank International, Barkshire Hathawaya, Vienna Insurance Groupa, Allianze SE, piše portal Capital.ba.

Ukupni prihodi PREF-a lani su iznosili 11,7 milijuna KM, a Fondu PIO će, kako kažu u upravi Društva za upravljanje Mirovinskim rezervnim fondom Republike Srpske biti isplaćena dividenda u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu.

Кao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2020. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovi ulaganja u dužničkih vrijednosnih papira i depozita. Trenutno je oko 40 posto portfelja PREF-a u dužničkim financijskim instrumentima, depozitima i gotovini što pruža uvjerenje da ćemo i budućnosti pružiti podršku mirovinskom Republike Srpske, kažu u Upravi društva.

Jedna od aktivnosti, na koju možemo biti ponosni predstavljaju operacije na međunarodnom tržištu, dodaju, prenosi Klix.

Prošle godine smo oprezno iskoračili na strane burze i u skladu sa načelima sigurnosti, likvidnosti, diverzifikacije i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inozemstva. Na taj način smo imovinu pod upravljanjem učinili likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom. Ostvarili smo povrate na uloženu imovinu od oko 15 posto i dobili prve dividende, naveli su iz uprave Društva za upravljanje Mirovinskim rezervnim fondom RS.

Istaknuli su i da je šest emitenata Republike Srpske iz portfelja PREF-a isplatilo dividendu u ukupnom iznosu od 6.242.336 maraka, a to su Telekom Srpske, TGT, Meridian, Gas promet, Romanijaputevi i Hidroelektrane na Drini.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.