Ulagač po kojem je snimljena “Oklada stoljeća” kladi se na propast Tesle: Uživajte dok traje

Michael Burry, američki investitor koji je postao slavan ispravno procijenivši da će 2008. doći do financijske krize zbog propasti drugorazrednih hipotekarnih kredita, a njegova je priča ovjekovječena i u filmu “Oklada stoljeća”, našao je novu metu.

To je američki proizvođač električnih automobila Tesla, a Burryjeva oklada da će vrijednost tih dionica padati trenutno vrijedi više od pola milijarde dolara.

Kako prenose američki mediji, Burryjeva investicijska tvrtka Scion Asset Management krajem ožujka posjedovala je prodajne (put) opcije na 800.100 Teslinih dionica, stoji u izvješću poslanom regulatoru.

Dokument je objavljen početkom tjedna. Prodajne opcije njihovom vlasniku daju pravo prodaje na dan dospijeća. Dobit se ostvaruje ako je trenutna cijena imovine na koju su opcije vezane – u ovom slučaju Teslinih dionica – niža od izvršne cijene u tim vrijednosnicama, javlja Poslovni dnevnik.

Izvješće kazuje da je pozicija vrijedna 534 milijuna dolara, a to je iznos dobiven množenjem broja opcija sa burzovnom cijenom dionica na 31. ožujak.

No, analitičare je zabrinulo što kompanija nije izašla s ikakvim prognozama o broju prodanih automobila u ovoj godini. Michael Burry još je prošle godine upozorio da će glavni generator Tesline profitabilnosti – prodaja “ekoloških kredita drugim proizvođačima automobila” – znatno oslabjeti s obzirom da je Fiat Chrysler povećao prodaju.

Stellantis, nastao spajanjem Fiat Chryslera i Peugeot/Citroëna, objavio je u svibnju kako očekuje da ove godine dostigne europske ciljeve emisija ugljičnog dioksida, pa mu neće trebati Teslini “krediti” da bi izbjegao kazne.

U veljači je na Twitteru objavio kako njegova posljednja velika oklada “postaje sve veća, veća i veća”, referirajući se na skok Tesline tržišne kapitalizacije. “Uživajte dok traje”, poručio je tada Burry.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.