Ukrajina oslobađa zatvorenog ruskog novinara

Ukrajinski sud naredio je da se zatvoreni ruski novinar Kiril Višinski uz jamčevinu pusti iz zatvora, dok Moskva i Kijev iza scene pregovaraju o mogućoj razmjeni zatvorenika.

Višinski, glavni urednik ruske državne novinske agencije RIA Novosti u Ukrajini, uhićen je prošle godine i optužen za podršku proruskih separatista.

Višinski bi u slučaju da je osuđen dobio do 15 godina zatvora.

Kremlj je rekao da Moskva pozdravlja oslobađanje Višinskog, no nije komentirao mogućnost recipročne geste ili planova za razmjenu zatvorenika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je prošlog mjeseca da bi Kijev mogao pustiti Višinskog ako Moskva pusti Olega Sencova, rodom s Krima, koji se protivio pripojenju poluotoka, a zatvoren je 2015. pod optužbom za terorizam.

Ukrajinske snage borile su se protiv proruskih separatista u regiji Donbas na istoku Ukrajine od 2014., a u sukobu je život izgubilo više od 13.000 ljudi.

Povremene borbe nastavljene su unatoč sporazumu o prekidu vatre.

Rusija drži desetke uhićenih Ukrajinaca, kao i 24 mornara koje je uhvatila ruska mornarica blizu krimske obale prošle godine.

Rusija je rekla da je slučaj protiv Višinskog izmišljen i politički motiviran napad na ruske medije u Ukrajini.

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da su se Ukrajina i Rusija dogovorile o razmjeni zatvorenika, no nisu dale točan datum razmjene i rekle su da bi pripremni postupci mogli trajati nekoliko mjeseci.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.