Ukoliko hrvatska komponenta brzo ne odgovori, RS BiH će se ugasiti

Muška rukometna reprezentacija BiH u ovogodišnjim kvalifikacijama za nastupe na Svjetskom i Europskom prvenstvu ukupno je odigrala osam utakmica u kojim je zabilježila četiri pobjede, jedan remi i tri poraza.

U kvalifikacijama za SP rukometaši BiH suvereno su osvojili prvo mjesto u skupini, u konkurenciji Slovačke, Litve i Kosova, izborivši nastup u dodatnim kvalifikacijama. Ždrijeb doigravanja nije bio naklonjen bh. reprezentaciji jer je izvučena Švedska, koja je u dvomeču bila bolja i zasluženo izborila nastup na SP-u.

S novim izbornikom Bilalom Šumanom, koji je naslijedio Dragana Markovića, kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2018. u Hrvatskoj, otvorili smo s dva poraza od Španjolske i Austrije.

Potpredsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine (RSBiH) Enid Tahirović u razgovoru za Fenu kazao je, da je neočekivani poraz od Austrijanaca u Sarajevu otežao situaciju, ali da u nastavku kvalifikacija, u travnju i lipnju iduće godine, očekuje da bh. rukometaši mogu nakonaditi propušteno.

”Poraz protiv Španjolaca svi smo ukalkulirali, međutim poraz od Austrije bio je totalno neočekivan i dočekao nas je nespremne. Već u prvom mjesecu ćemo se okupiti i pokušati što bolje pripremiti. Bez obzira na poraz od ekipe koja nam je najveći rival za drugo mjesto u skupini, u nastavku kvalifikacija smatram da možemo svladati Fince i revanširati se Austrijancima i pobijediti ih u gostima s dva pogotka razlike. Ako se dobro pripremimo mislim da to nije nemoguća misija”, kazao je Tahirović.

Teška godina za bh. rukomet

Nekadašnji dugogodišnji vratar reprezentacije BiH i jedan od najboljih bh. rukometaša u posljednja dva desetljeća, godinu na izmaku ocijenio je kao izuzetno tešku za bh. rukomet, “koji će i u iduću godinu ući opterećen brojnim problemima”.

”Općenito situacija u rukometu, kao i u svim sportovima kod nas, izuzetno je teška. Financijski se na sve načine pokušavamo organizirati i održati kontinuitet u radu. U zadnje dvije-tri godine borimo se da se čak održimo, prije svega seniorsku mušku reprezentaciju, jer su troškovi izuzetno veliki. Ne znam što nas očekuje iduće godine, ali iz godine u godinu je sve teže, ne nazire se kraj poteškoćama. Očekuje nas neizvjesna godina”, kazao je Tahirović.

Međutim, trenutno najveću poteškoću, koja bh. rukomet očekuje već na početku godine, Tahirović vidi u problematici vezanoj za registraciju, odnosno preregistraciju RSBiH, koja “ozbiljno prijeti da ugrozi i njegov goli ostanak”.

”To je problem koji nas prati zadnjih desetak godina, a kulminirao je u zadnja dva mjeseca. RSBiH nije registriran onako kao sport ove države nalaže. Od Porezne uprave FBiH smo dobili rješenje od 18. studenog, gdje su nam dali rok od 30 dana da se registriramo, a taj rok smo već jednom prolongirali. Zakon nalaže da krovni savez formiraju entitetski rukometni savezi. Otežavajuća okolnost za preregistraciju, koja podrazumijeva održavanje osnivačke skupštine i usklađivanje novog statuta RS BiH, je što entitetski savez na razini Federacije BiH još nije registriran”, kazao je Tahirović.

Na sjednici Izvršnog odbra, održanoj 6. prosinca, dogovoreno je da bošnjačka i hrvatska komponenta konačno sjednu za stol i pokušaju formirati Rukometni savez Federacije BiH.

”Dali smo sebi rok od sedam do 10 dana da svaka komponenta formira radnu skupinu, koja će sudjelovati u tim razgovorima. Moram priznati da smo mi kao bošnjačka komponenta već u naredna tri dana formirali tu radnu skupinu, međutim do dan danas čekamo hrvatsku komponentu “da se javi da organiziramo sastanak.”

”Federalna porezna uprava nam je produžila rok do 21. siječnja. Ako do tada to ne uradimo, mislim da će definitivno uslijediti “ključ u bravu”, pa dok se ne dogovorimo. U situaciji u kojoj se nalazimo izuzetno je teško bilo što planirati, dosta financijskih sredstava ne možemo realizirati upravo zato što nismo registrirani”, smatra potpredsjednik RSBiH.

Tahirović ističe da se još uvijek očekuje odgovor sportskih prijatelja iz Hercegovine, “da konačno riješe situaciju”.

”Ako nam je svima stalo do rukometa i rukometnog saveza mislim da to neće biti problem i da ćemo se vrlo brzo dogovoriti. Nadamo se da će to uslijediti već u narednim danima, jer 21. siječanj je veoma blizu. Moramo dogovoriti modalitete oko RS FBiH, koji bi u konačnici zajedno s Rukometnim savezom Republike Srpske, koji legalno registriran, izvršili preregistraciju RSBiH, onako kako to Zakon o sportu nalaže”, kazao je Tahirović.

Nastavak kvalifikacija

U idućoj godini i mušku rukometnu reprezentaciju očekuju četiri susreta u nastavku kvalifikacija za EP 2018. Dvomeč s Finskom igrat će se 3. i 6. svibnja, 14. lipnja dočekujemo Španjolsku, a tri dana kasnije kvalifikacije završavamo gostujućim susretom protiv Austrije.

U domaćem prvenstvu, muškoj Premijer ligi očekuje se zanimljiv proljetni dio natjecanja, jer će se za ostanak u elitnom društvu boriti čak pet ekipa, zbog odluke Izvršnog odbora RS BiH da prvenstvo od sezone 2017./2018. bude skraćeno na 12 klubova.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.