Ukinut Dan RS, novi zahtjev za ukidanje Dana Herceg Bosne

Seada Palavrić, Mirsad Ćeman, Contance Grewe, Margarita Caca Nikolovska i Tudor Pantiru presudili su kako je Dan Republike Srpske koji se obilježava 9. siječnja neustavan ističući kako se njime potiče neravnopravnost konstitutivnih naroda koji žive u tom entitetu.

Odlučujući po prizivu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH je odlukom objavljenom nakon zasjedanja u Sarajevu konstatirao kako entitetski zakon nije u skladu s Ustavom BiH i međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, piše Večernji list.

Uz izdvojena i protivna mišljenja, odluka je donesena, kako se doznaje, nadglasavanjem, što je i do sada bila praksa u nekoliko politički vrlo prijepornih slučajeva.

Nova inicijativa

Odluka Ustavnoga suda BiH o ukidanju Dana Republike Srpske 9. siječnja izazvala je duboke podjele u bosanskohercegovačkom društvu, te prijeti zaustaviti važni reformski proces, dok, pak, podnositelj žalbe bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavljuje i inicijativu za ukidanje Dana Herceg Bosne iako je, uspostavom FBiH i prihvaćanjem zakonodavstva, ovaj datum ravnopravno postao dan koji bi se trebao obilježavati na cijelom području FBiH.

Izetbegović je pozdravio odluku Ustavnog suda o RS-u, te je pozvao institucije RS-a da je primijene. Kao rijetko što, ovaj slučaj ujedinio je posvađanu vlast SNSD-a i oporbu predvođenu SDS-om.

“Iznenađen sam oštrom i emotivnom reakcijom nekih političara na odluku Ustavnog suda BiH. Ovo je korak prema jednakosti, a ja sam uvjeren da veliki dio Srba smatra kako nije dobro ignorirati osjećaje drugih”, rekao je Izetbegović u svom obraćanju.

Također je potvrdio da će razmisliti o eventualnoj žalbi Ustavnom sudu BiH jer je i 18. studenoga u nekim županijama neradni dan zbog obilježavanja Dana Herceg Bosne.

“Možda bi bilo bolje da je Sud odluku donio ranije kako bi se izbjegla eventualna komplikacija političkih procesa u BiH, ali sam zadovoljan jer je ovo pobjeda svih onih koji su diskriminirani”, zaključio je Izetbegović.

Presuda ujedinila RS

Istodobno, političke stranke iz RS-a, ne da nisu pozdravile odluku Ustavnog suda, nego su poručile kako je neće provesti u praksi. 
”Moj prijedlog bit će da se od Ustavnog suda BiH zatraži da ovu sramnu odluku povuče i stavi je izvan snage, a do tada predstavnici RS-a neće raditi u institucijama BiH. To bi trebao biti naš način ponašanja. Nadam se da će taj prijedlog biti prihvatljiv za sve”, rekao je Dodik u izjavi za medije u BiH.

Vlasti RS-a uvele su 9. siječnja kao dan entiteta u znak sjećanja na odluku koju su srpski dužnosnici donijeli tog datuma 1992. proglašavajući uspostavu “republike srpskog naroda u BiH”. Iako je to kazneno djelo, za neprovođenje odluka još nitko nije kažnjen.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Mislim da je jedini datum koji je zajednički vezan za uspostavu Daytona, zašto se ne bira ovo kao dan zajedničke proslave u BiH?
    Sve drugo izaziva prijepore kod jednog od konstitutivnih naroda.

  • Slažem se ali izvorni dejton,a ne ovaj sada na snazi koji su na štetu hrvata mjenjali visoki prestavnici i bošnjačka politika Sarajeva sa našim podanicima.Izvorni dejton od početnog slova do zadnjeg,pa će se vidjeti što sve bošnjacima treba oduzeti,mislim na ovlasti koje su nasilno preotete od općina ,županija i slično.Ali sa obzirom na naše političare koji po običaju ne reaguju ni na jednu izjavu kao i ovu Bakirovu,mladog muslimana,koji ovim skreće pozornost sa vehabija,terorizma i slično.Taj isti Bakir je doveo te radikale u BiH-nu i oni su sada prijetnja svima nama i stabilnosti regije i Evrope.Nije prijetnja dan,datum RS-ke koji se slavi ili HZ-HB-koja se svakako i ne slavi,jer su tu ideju obrane hrvata u BiH-ni u vrijeme rata izdali i prodali bivši i sadašnji hrvatski političari,za interese svoga dobra i lopovluka,kriminala i prikrivanje istog uz pomoć Sarajeva ako su dobro poslušni.Jadno za jedan narod koji je svoju slobodu,kakvu takvu platio krvlju naših naj-milijih i boljih sinova.Sada se nove generacije lopina,političara igraju sa tim.

  • Liku treba skinuti kapu za razbijanje BiH kao i Miloševiću za razbijanje Yu tvorevine. Prema njemu, u njegovu čast, treba odrediti temeljnu jedinicu za blesimetar ili jedinicu za mržnju i netoleranciju, te stoga predlažem da se, njemu u čast, ta jedinica zove BAK. Ima samo jedan problem, a to ne drug Gago koji čak nadilazi svoga “partnera” u glupostima i gafovima, a o jamljanju se ne zna koji je gori, odnosno “bolji”. Najbolje da podijele ovu jedinicu kao što dijele i sve ostalo u tzv. državi BiH.

  • “No uza svu radost zbog novih mogućnosti čovjeka vidimo i ugrožavanja koje se dižu iz tih mogućnosti i moramo se pitati, kako bismo njima zagospodarili. To možemo samo ako se na novi način susretnu um i vjera; ako nadvladamo samo-nametnuto ograničenje uma na ono se može falsificirati u eksperimentu i ako umu opet otvorimo njegovu cijelu širinu. U tome smislu teologija, ne samo kao historijska i humano-znanstvena disciplina, nego i kao prava teologija, kao pitanje o razumijevanju vjere, spada u sveučilište i u njegovu široku dijalogu znanosti. Jedino tako postat ćemo sposobni za istinski dijalog kultura i religija, što nam je tako jako potrebno. U zapadnom svijetu vlada uvelike mišljenje da su samo pozitivistički um i njemu pripadajući oblici filozofije univerzalni. Ali u duboko religioznim kulturama svijeta upravo se to isključivanje božanskoga iz univerzalnosti uma smatra prekršajem protiv unutrašnjih uvjerenja. Um koji je gluh za božansko i koji je religiju gurnuo u područje supkulture nije sposoban za dijalog kultura. Pri tome, kako sam pokušao pokazati, moderni prirodoznanstveni um, s platonskim elementom koji u njemu boravi, nosi u sebi pitanje koje upućuje preko njega i njegovih metodičkih mogućnosti.” …poručio je između ostaloga Benedikt XVI još 2008. godine.

  • Odlično kazano, ali morao si onda primjetiti i ostalo, a ne samo ove dvije “anomalije”. Mislim prije svega na “anomalno” ponašanje ex-komunista(kako ga naziva Višnja Starešina) iz HDZ BiH, druga nam Dragana Čovića Gage. Idemo redom. Dok prvi gost potpredsjednik USA Joe (Joseph) Biden drži govor, u dvoranu ulazi tajnica druga Gage i na očigled cjelokupne medijske i ine javnosti započinju razgovor kao da su u birtiji. Drugo, kada se završila konferencija za tisak, medije i javnost, svi nazočni dolaze i pozdravljaju i čestitaju prvome gostu Bidenu, izuzev druga Gage, koji kraj njega prolazi kao pokraj bukve i ovaj ga u čudu pogleda rukujući se sa svojim sugovornikom. Treće, gledam gdje drug gago trči, računam trči prazniti crijeva ili mjehur, što bi donekle opravdalo njegovo idiotsko ponašanje. Kad on se naglo zaustavlja kod novinara kako bi prvi dao intervju. Ne mogu se čudom načuditi, ili su ovo neki novi diplomatski maniri, kojima su ga naučili njegovi novopostavljeni kadrovi po DKP u svijetu, a o čemu diplomatski svijet još nije saznao i usvojio. Dok drug Gago laprda(namjerno izrečena riječ, jer ništa drugo se ne može kazati na sadržaj njegova intervjua, koji po sadržaju govori nešto što smo svi upravo slušali, a kao da nam je drug Gago pao sa Marsa i priča nebuloze koje sa upravo završenom konferencijom nema blage veze), dok mu njegov “habab” Bakir iz troglave aždaje priča više od deset minuta sa prvim gostom Bidenom i pokušava mu nešto uvjerljivo dokazati upirući si prstom u sljepoočnicu, dok sugovornik uporno odmahuje glavom tamo-amo. Svi se izredali kod medija izuzev Bakira jer je vrijeme potrošio u “neformalnom” razgovoru sa Bidenom pa mora zadnji davati izvješće za javnost. I dok on podnosi svoju verziju “što je tko rekao ili mislio reći”, drug Gago mu zalazi iza leđa i onako pred kamerama ga tapše po ramenu i uličarski i mangupski ga podržava u “laprdanju”. Ovaj se snebiva i začuđeno okreće tko ga tako lupa pred kamerama kao da su na nekom zajedničkom ku’vanju u “zaštićenoj kući”. U samo pola sata se “prvi čovjek u Hrvata BiH” više obrukao i gafova napravio nego netko za dva četverogodišnja mandata. Pitam se koliko ih ovaj napravi za svoj mandat. Nije problem što pravi ovakve gafove, već je problem da on ne zna da ih pravi, a nitko mu neće i ne usudi se kazati da nosi Adamov kostim.

  • Nebi on ovo radio ali je obećao svome babi Aliji da će nastaviti ondje gdje je on stao sa devastiranjima prava hrvata u Federaciji. Ali mi imamo sada Čovića,LJubića i Marinka Čavaru koji će nas zaštititi.Tu je i vječni pravnik i ministar Bareša Čolak. Ovi nas brane na isti način kao i Budimir,Lijani,Jurišić itd.Teško nama sa ovakvim zaštitnicima hrvatskih nacionalnih interesa. Ali u jednom su maheri i najveći stručnjaci,čuvanje i ostvarivanje svojih osobnih interesa i partiskih sljedbenika i rodbine.

    • Ivane, Ivane, jabuko sa grane, kako se usudiš išta izustiti protiv majčice partije? Ovim si lustriran za sva vremena iz partije HDZ-e. Najpoznatija politička komentatorka u Hrvata, Višnja Starešina analizira događanja za koja svi znamo da su takva. Međutim, nas interesira, posebno Hrvate u BiH, izlaz iz postojeće situacije i kako se rješiti, kako ona veli: “Izbornim su inženjeringom nastojali presjeći sve iskonske političke veze Hrvata iz BiH i Hrvatske preko političke stranke HDZ. U taj su prostor ušli hrvatski ex- komunistički kadrovi, uvijek proruski u srcu. Rezultat – Hrvati kao narod izgubili su svaki utjecaj u BiH.” Sada imamo pitanje za milijun €: Kako se rješiti Čovića, Bare, Ljubića, Ćavare i ostalih ex-komunista?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.