Ukida se PDV na doniranu hranu, neophodno je izbjeći zlouporabe

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH jednoglasno su podržali prijedlog da se ukine plaćanje PDV-a na doniranu hranu uz uvažavanje prijedloga zastupnika stranaka iz oporbe, ali i vlasti da u prijedlogu jasno bude preciziran postupak doniranja hrane da bi bile izbjegnute zlouporabe.

Primjenom zakona bit će spriječeno uništavanje velikih količina hrane u tijeku godine, a istovremeno povećan broj obroka u javnim kuhinjama i humanitarnim organizacijama.

U Bosni i Hercegovini na godišnjoj razini uništi se hrana vrijedna oko 130 milijuna maraka. Velike količine hrane propadaju, dok se istovremeno povećava broj korisnika javnih kuhinja. Umjesto doniranja, upotrebljivi višak hrane češće ide na deponije.

Ključni razlog je visoka stopa PDV-a. Prepoznali su to zastupnici u Zastupničkom domu BiH i na prijedlog 15 zastupnika na čelu sa Sašom Magazinovićem (SDP BiH) predložili dopunu Zakona o PDV-u koji podrazumijeva ukidanje PDV-a na doniranu hranu, prenosi HMS.

„Zašto se ta hrana baca? Zato što je tržnim centrima isplativije baciti hranu nego je donirati. Zašto? Zato što ako doniraju moraju platiti 17 posto vrijednosti donirane hrane“, kazao je SDP-ov zastupnik Magazinović.

Ukidanje PDV-a na doniranu hranu pozdravio je cijeli saziv Zastupničkog doma. Ne, nisu izostale dodatne izmjene. Zastupnici stranaka iz oporbe, ali i vlasti, upozoravaju na moguće zlouporabe.

Da bi spriječili loše namjere u primjeni ovog, kako su ga nazvali, humanog zakona, traže od Uprave za neizravno oporezivanje BiH dobru pripremu i sve detalje postupka doniranja hrane. Nakon obrazloženja, predlagač zakona je uvažio zahtjeve.

Na dnevnom redu sjednice našao se i prijedlog izmjene Krivičnog zakona BiH kojim bi se onemogućila osuđenima za ratne zločine da kaznu zatvora do godinu dana zamijene za novčanu.

Prijedlog nije usvojen. Prethodno je od Ustavnopravnog povjerenstva dobio negativno mišljenje jer je povjerenstvo utvrdilo da prijedlog izmjena zakona nije u skladu s Ustavom.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.