Uhićen suosnivač The Pirate Baya

Suosnivač The Pirate Baya, Gottfrid Svartholm, koji je nestao nakon presude u Švedskoj u kojoj je osuđen na godinu dana zatvora i veliku novčanu kaznu, navodno je uhićen u Kambodži.

Prema pisanju švedskih novina Svenska Dagbladet, Svartholm je uhićen u Phnom Penhu, no do sada švedske i kambodžanske vlasti to još nisu potvrdile. No njegov odvjetnik, Ola Salomonsson, je izjavio kako je uhićen najvjerojatnije jer je za njime izdana međunarodna tjeralica. Također je istaknuo kako bi Svartholm mogao biti izručen Švedskoj, iako između dvije države ne postoji ugovor o izručenju.

Svartholm je zajedno s partnerima u vođenju The Pirate Baya, Peterom Sundeom, Fredrikom Neijom, i Carlom Lundströmom, osuđen 2009. zbog omogućavanja nelegalnog dijeljenja 33 datoteke zaštićene autorskim pravima putem svoje stranice Piratebay.org. Sva četvorica su inicijalno osuđena na po godinu dana zatvora te zajedno moraju platiti kaznu od 30 milijuna švedskih kruna vlasnicima autorskih prava.

Žalbeni postupak od strane Sundea, Neija, i Lundstroma priveden je kraju u veljači ove godine kada je švedski vrhovni sud odbio njihov zahtjev za ponovnim suđenjem. No tokom žalbenog postupka im je smanjena kazna zatvora na 10 mjeseci za Fredrika Neija, 8 mjeseci za Petera Sundea, te 4 mjeseca za Carla Lundströma. S druge strane povećana im je novčana kazna na ukupno 46 milijuna kruna.

Svartholm se nije pojavio na prvom saslušanju u žalbenom postupku 2010., opravdavajući se medicinskim razlozima zbog kojih je morao ostati u bolnici u Kambodži. No nije se više pojavio niti na jednom sljedećem ročištu, a u među vremenu je njegova presuda proglašena konačnom, odnosno ostala mu je kazna zatvora od godinu dana i novčana kazna. Svartholm bi trebao početi služiti zatvorsku kaznu u siječnju sljedeće godine.

Peter Sunde, Fredrik Neij i Gottfrid Svartholm
Peter Sunde, Fredrik Neij i Gottfrid Svartholm


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.