Uhićen ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić uhićen je u srijedu u Sarajevu i odveden na ispitivanje u sklopu istrage koju protiv njega vodi Tužiteljstvo BiH.

Pripadnici MUP-a Sarajevske županije postupili su po zahtjevu Tužiteljstva BiH i lišili su slobode osobu inicijala O.M., kazao je policijski glasnogovornik Mirza Hadžiabdić potvrdivši uhićenje.

Odmah nakon toga oglasili su se iz Tužiteljstva BiH uz pojašnjenje kako Mehmedagića terete za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Tužiteljstvo BiH već mjesecima vodi istragu o sumnjama da je Mehmedagić nabavio krivotvorenu fakultetsku diplomu i priložio je uz kandidaturu za novi mandat na čelu državne obavještajne agencije, no mediji su nakon uhićenja ravnatelja OSA-e objavili kako je istraga otvorena i zbog sumnjive kupnje dvije kuće u Sarajevu.

U sklopu strage u aferi “Diploma” ranije je uhićen Denis Prcić, vlasnik privatnog Američkog sveučilišta čije je sjedište u Tuzli, javlja Hina.

Prcić je već mjesec dana u pritvoru pod sumnjom da je Mehmedagiću omogućio nezakonito stjecanje diplome.

Sarajevska policija nedavno je iz sjedišta OSA-e preuzela Mehmedagićev osobni dosije i predala ga Sudu BiH. OSA je prije toga odbijala predati ove dokumente uz obrazloženje kako ona predstavljaju službenu tajnu čije odavanje može naštetiti aktivnostima te agencije.

Osman Mehmedagić je za ravnatelja OSA-e izabran kao osoba bliska predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću koji je zatražio da mu se nakon isteka prvog petogodišnjeg mandata povjeri još jedan.

Nakon toga pojavile su se sumnje u njegovu školsku spremu jer nisu postojali vjerodostojni dokazi da je on uopće negdje diplomirao.

Prosvjetna inspekcija Republike Srpske poništila je diplomu koju je stekao na jednom privatnom fakultetu u Banjoj Luci nakon što je utvrdila da nije položio sve propisane ispite, a nakon toga Mehmedagić se pojavio s diplomom Prcićevog Američkog sveučilišta.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)
10 komentara

  • Drzava u kojoj Naj jacu obavjestajnu sluzbu vodi covjek sa dvije lazne diplome. Inace saradnik Aida muslimanske obavjestajne sluzbe iz ratnog perioda koja ima umjesanje prste u sve zlocine nad hrvatima i srbima i zlocine iza Dejtona i sluzba koja je sve to prekrivala. Ubistvo Leutara, Santica, Delalica, Ugljena, hrvatskih povratnika u Travnik, Kakanj, Vares itd. Lik iza kojeg postoji tisuce afera, ucjena, reketarenja izd. Bakirova desna ruka uz Avdu Avdica sa kojim je djelio drzavne tajne i opijao sr. Zamislite u kakvoj drzavi zivimo kad su ovo vodeci ljudi…

  • Kad ce odgovarati Campara, jer je na medicinu upisao od bivseg nacelnika Neuma Matuska, sina bez prijemnog ispita a a jedva trojkom prosao! Naravno tu je i sredjivanje ispita! Pa ovo nigdje nema nego u Sarajevu i Mostaru! Hajde inspekcija mrs na posao!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.