Uhićen mlađi brat bombaša samoubojice iz Manchestera – Jabuka.tv

Uhićen mlađi brat bombaša samoubojice iz Manchestera

Mlađi brat bombaša samoubojice iz Manchestera, Hašem Abadi, uhićen je u Tripoliju u Libiji.

Hašem Abadi je uhićen zbog sumnji u povezanost s Islamskom državom. Podsjetimo, ista teroristička organizacija preuzela je odgovornost za samoubilački napad njegovog brata Salmana u kojem je u Manchesteru u ponedjeljak navečer usmrćeno 22 i ozlijeđeno oko 60 ljudi na koncertu pop-pjevačice Ariane Grade.

Vijest o uhićenju objavio je Reuters.

Otac teroriste negira

Inače, otac terorista samoubojice iz Manchestera, Salmana Abedija, tvrdi kako je njegov sin nevin, piše Daily Mail. Usto, Abedijev otac je potvrdio kako je britanska policija uhitila njegovog drugog sina.

U telefonskom razgovoru iz Tripolija, kazao je: “Ne vjerujemo u ubijanje nevinih. To nismo mi”.
Podsjetimo, trojica muškaraca uhićena su u srijedu u južnom dijelu Manchestera u vezi s istragom terorističkog napada počinjenog u ponedjeljak navečer, objavila je policija, a prenosi Hina.

Prvi muškarac već je uhićen u utorak u južnom dijelu grada, nakon atentata počinjenog na koncertu u Manchester Areni.

Otac bombaša povezan s Al-Qaidom

Bivši libijski sigurnosni dužnosnik Abdel-Basit Haroun kazao je kako je otac bombaša samoubojice iz Manchestera bio pripadnik skupine povezane s Al-Qaidom u Libiji.

Haroun je osobno poznavao Ramadana Abedija, oca Salmana Abedija, a stariji je Abedi bio pripadnik skupine Libijski islamski borci u 1990-im godinama kad je skupina bila povezana s Al-Qaidom.

Iako su u međuvremenu raspuštenu, Haroun kaže kako je Abedi kasnije prešao u Selefijski džihadistički pokret, najekstremniju selefijsku grupu koju su slavili i Al-Qaida i Islamska država.

Haroun je kazao da se Abedi, koji je također poznat kao Abu Ismail, vratio u libijsku prijestonicu Tripoli.

Ramadan Abedi izjavio je u telefonskom razgovoru za Associated Press u Tripoliju da članovi njegove obitelji “nisu fanatici koji se raznose među nevinim ljudima”.

Napadač nije djelovao sam

Bombaš samoubojica u Manchesteru vjerojatno nije djelovao sam i bio je već poznat sigurnosnim službama, otkrila je u srijedu britanska vlada, nakon što je u zemlji proglašen najviši stupanj pripravnosti što znači “neposrednu opasnost” od napada.

“Ne možemo ignorirati mogućnost da je veća skupina pojedinaca povezana s atentatom u Manchesteru”, rekla je u utorak navečer premijerka Theresa May najavljujući i raspoređivanje vojske u britanskim gradovima.

Počinitelj atentata, identificiran kao Salman Abedi (22), Britanac libijskih korijena, imao je veze s IS-om i bez sumnje je prošao kroz Siriju, objavio je u srijedu francuski ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.