Uhićen bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uhićen je u utorak ujutro zbog sumnje na financijske malverzacije u njegovoj predsjedničkoj kampanji.

Nicolas Sarkozy, bivši francuski predsjednik, uhićen je u utorak ujutro, izvjestile su agencije.

Reuters javlja da je Sarkozyja policija privela na ispitivanje zbog istrage financijskih malverzacija u njegovoj predsjedničkoj kampanji 2007. godine.

Istražuje se povezanost Libije u financiranju njegove kampanje. Sarkozyjev odvjetnik nije bio dostupan za komentar, piše Le Monde.

Sarkozy je bio priveden i u srpnju 2014. godine. Istraga je bila pokrenuta u veljači te godine, a pokušavala je rasvijetliti je li Sarkozy koristio svoj utjecaj kako bi dobio informacije o odvojenoj istrazi navoda da mu je bivši libijski predsjednik Moamer Gadafi financirao kampanju 2007. godine. Istražitelje je tada zanimalo je li Sarkozy dobivao informacije o slučaju putem mreže informatora, za koje se saznalo nakon prisluškivanja telefona.

Saslušavalo ga se i 2012. godine zbog afere Bettencourt. Afera je nazvana tako prema milijarderki, tadašnjoj vlasnici kozmetičke grupe L’ Oreal, koja je preminula 2017. godine. Sumnjalo se da je njegovu kampanju financirala sa 150.000 eura, što je znatno više od zakonom dopuštenog, prenosi Dnevnik.hr.

Tada je saslušavanje trajalo čak 12 sati, nakon čega je njegov odvjetni Thierry Herzog rekao da je optužba odbačena.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.