Ugostitelje u ŽZH trajno oslobađaju poreza na potrošnju pića

Ugostitelji s područja Županije Zapadnohercegovačke bit će trajno oslobođeni plaćanja poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Naime, Vlada ŽZH je na prijedlog Ministarstva financija ŽZH u formi nacrta usvojila zakon o izmjenama Zakona o porezima kojem je, između ostaloga, cilj očuvanje radnih mjesta.

Kako se navodi u obrazloženju spomenutog zakonskog rješenja, temeljni razlog za donošenje zakona o izmjenama Zakona o porezima je trajno ukidanje poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu na području ŽZH te izjednačavanje uvjeta oporezivanja ugostiteljske djelatnosti s ostalim djelatnostima, a što za cilj ima smanjenje troškova poslovanja ugostitelja, povećanje potrošnje te u konačnici očuvanje radnih mjesta i zaposlenosti.

Zakon nailazi na odobrenje ugostitelja jer sve jačim razvojem turizma na području ove županije ugostiteljska djelatnost posljednjih godina značajno raste te bilježi veliki broj zaposlenih, a među najpogađenijima su krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, piše Večernji list.

Prema Zakonu o porezima ŽZH koji je Skupština donijela 2009. utvrđene su sljedeće vrste poreza: porez na imovinu, porez na nasljedstva i darove i porez na alkoholna pića u ugostiteljstvu.

Slijedom navedenog pravne osobe i samostalni gospodarstvenici koji pružaju ugostiteljske usluge u ŽZH obvezni su na potrošnju alkoholnih pića, piva, svih bezalkoholnih pića i mineralnih voda, kave i čaja plaćati porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu, i to na potrošnju alkoholnih pića po stopi od pet posto, a na potrošnju bezalkoholnih pića po stopi od tri posto, navodi se u obrazloženju nacrta zakona o izmjenama Zakona o porezima.

Podsjeća se i na činjenicu kako je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa na području ŽZH i održanju stabilnosti proračuna iz 2020. pravne osobe i samostalne gospodarstvenike koji pružaju ugostiteljske usluge u ŽZH oslobodio obveza plaćanja poreza na potrošnju alkoholnih pića, piva, svih bezalkoholnih pića i mineralnih voda, kave i čaja tijekom trajanja nesreće proglašene odlukom o proglašenju stanja nesreće na području ŽZH prouzročene neposrednom opasnošću od pojave koronavirusa.

U obrazloženju donošenja zakona dalje se navodi kako porez na potrošnju pića predstavlja financijski teret ponajprije za ugostitelje, a ukidanjem tog poreza želi se rasteretiti ove gospodarstvenike i pomoći im u poslovanju.

(www.jabuka.tv)26 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.