Udruženje poslodavaca FBiH oštro osuđuje neprimjerno ponašanje nad radnicima

Na sjednici Upravnog odbora Udruženja poslodavaca u FBiH (UPFBiH) danas je raspravljano i o nemilom događaju u Jablanici kada je vlasnik jednog hotela pretukao radnicu.

Iako se ne radi o članici UPFBiH, Udruženje oštro osuđuje ovaj događaj i naglašava da bila kakva sila i neprimjereno ponašanje bilo koga u poslovnom procesu, a prvenstveno poslodavca, nikada neće biti prihvatljivo niti opravdano.

Interes UPFBiH je zaštićen, siguran i zadovoljan radnik. Radnik se u svakom društvu može najbolje zaštiti uspostavom jakog i održivog sistema zaštite koji podrazumijeva adekvatan, efikasan i primjenjiv krivični progon, kao i zaštitu svih radnika u građanskom postupku. UPFBiH smatra da je i velika ulogu Sindikata u kreiranju i praćenju uspostavljenih rješenja u praksi, te podržava svaki prijedlog Sindikata koji ide u pravcu zaštite radnika od ovakvih i sličnih napada,  navode iz UPFBiH.

Također, pravosuđe mora biti efikasnije jer kašnjenje po nekoliko godina u donošenju pravosudnih odluka ostavlja ogroman prostor pravnoj, a time i stvarnoj nesigurnosti naših građana, pa time i radnika.

UPFBiH podržava efikasnu aktivnost vlasti na istraživanju i procesuiranju odgovornih, priopćeno je iz UPFBiH.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

    • Katastrofa predsjednik udruzenja ne zna osnivne podatke o naknadama radnika a svugdje ima bahatog ponasanja i prijetnji ponasanje poslodavaca nekih je katastrofalno.

  • Takvih cicija kao bh poslodavci nema na svijetu. Radnicima su plaće mizerija, a gazde mijenjaju džipove dvapu godišnje.

  • Ma kako vas nije stid sta se radi radnicima u privatnika zadnji 30 godina, svugdje u svijetu su firme privatne al ponasanje posodavaca u nas je kriva vlast, inspekcija hoda dobije mito i za radnike bez osiguranja, kazu sto radis sta cu djeca pitaju jesti, evo sad dodes u penziju nemas puni staz imas kao oni sto su kupili 15 godina, meni se smuci kad se nesto prica o ovakvoj situaciji, da je vlast bila na strani radnika sve bi bilo ok, ali ponasanje poslodavaca je 0 kako se ponasaju iz iskustva ovo govorim, radis u prodavnici pa si im sluga posalju te cuvaj im djecu cisti kucu kopaj na njivi to je izivljavanje u nasioj Hercegovini bilo, evo sad nemaju radnika pa ne mogu zalosnooo istinito, ali istinito da taj novac ne uzivaju u svojoj obitelji povedite malo racuna za obicni jadni narod.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.