Udruge iz Mostara: Izjava iz GIP-a da 214 glasova ne može ništa promijeniti je teška manipulacija – Jabuka.tv

Udruge iz Mostara: Izjava iz GIP-a da 214 glasova ne može ništa promijeniti je teška manipulacija

U javnoj sferi često susrećemo pozivanje na činjenice kao ono neprikosnoveno i neosporno, a (ne)svjesno se zanemaruje da nam činjenice često ne govore ništa bez njihova tumačenja. U ovakvim okolnostima je izuzetno lako podvaliti krivu informaciju kao ispravnu, laž kao istinu.

Početak je ovo zajedničkog priopćenja Instituta za društveno politička istraživanja (IDPI) te Udruge za promicanje filozofije federalizma, kojega prenosimo u cijelosti.

Glavna odlika lažne informacije je to da nam ona svjesno neistinitu sliku predstavlja kao pravo stanje stvari. U tom duhu može se protumačiti i izjava predsjednika GIP-a Grada Mostara Hilme Džidelije kako 214 glasova koji nisu upisani jednom političkom subjektu (u ovom slučaju HDZ-u BiH) ne može ništa znatno promijeniti.

Ova izjava je manipulativna iz razloga što navedena po trenutnim službenim izbornim rezultatima koji se mogu pronaći na mrežnim stranicama SIP-a (23. prosinca 2020, 14:52) u dvije izborne jedinice, točnije Mostar Zapad i Mostar Jug gubi mandat zbog manjka od oko tridesetak glasova.

Naime, kada bi primjerice HDZ-u BiH u izbornoj jedinici Mostar Zapad pridodali 214 glasova, njihov treći količnik po Saint Lagueovoj metodi bi iznosio 1.012 i time premašio prvi količnik BH bloka (1.005), što bi značilo da u toj izbornoj jedinici HDZ BiH odnosi 3 mandata, a HRS jedan, umjesto sadašnjega rasporeda 2:1:1.

Kada isto učinimo za izbornu jedinicu Mostar Jug, drugi količnik HDZ-a BiH iznosio bi 833 i bio veći od prvoga količnika Koalicije za Mostar (782) što bi značilo da HDZ BiH u ovoj izbornoj jedinici osvaja oba mandata. Iz ovoga je jasno vidljivo da navedenih 214 glasova igra veliku, a ne zanemarivu ulogu.

Džidelijina izjava ogledan je primjer logičke pogrješke u užem smislu, tj. nevaljanog zaključka koji je po svojoj strukturi nalik valjanom zaključku. Budući da nije izuzetno teško provjeriti trenutno stanje dodijeljenih mandata, a gradsko izborno povjerenstvo bi trebalo biti prvo koje takve podatke ima, razumno je pretpostaviti da gosp. Džidelija svjesno obmanjuje javnost sofističkom argumentacijom.

Stoga pozivamo sve nadležne da poduzmu sve potrebne korake kako bi na kraju ipak prevladala volja građana, a ne izjave koja se često pripisuje Staljinu, naime da je od volje naroda puno bitnije tko broji glasove. S vjerom u pravnu državu svima koji slave želimo sretne božićne i novogodišnje blagdane, navodi se u priopćenju koje potpisuje Mate Penava, tajnik Udruge za promicanje filozofije federalizma.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

  • Ti izgleda misliš da se svijet vrti oko Kočerina, iz kojeg nisi dalje maknuo od Širokog.. ajde samo objasni po kojoj logici možeš u istu ravan uopće stavljati jednu mjesnu zajednicu i Mostar? A sad druga stvar tko je po tebi licemjer, ove udruge iz Mostara što su poslale priopćenje, a ti pojma nemaš šta je priopćenje, ili portal koji je objavio to isto priopćenje jer to ljude jednostavno zanima? Treća stvar izbori za mjesnu zajednicu na Kočerinu koji su bili svakakvi i muljavi, ponavljaju se iza Nove godine, ali daj jedan razlog zašto bi se o tome trebalo pisati svaki dan na portalu koji čita čitava Hercegovina, ili se to tiče samo vas s Kočerina? Ugodni blagdani i sretan Božić

 • Za ove stranačke idiote… pa glupani glupi, kad vaš HDZ krade na manjim razinama kao npr. Kočerin onda to ne spominjete. Nemojte biti licemjeri, popušili ste Mostar i sve ostalo ćete popušiti. Zasto Tuziteljstvo se ne bavi npr Aluminijem, nego slucaj stoji u ladici, a sad odmah zbog izbora se dizu na sve 4 noge. Zaboli mene neka stvar sto svi kradu, al nemojte biti licemjeri kad vas pokradu…

  • Mijo ili Mujo..
   Sve isto i ne pisi kada ne znas izborna pravila.Isao si u skolu kada je bila samo pucka – osnovna skola, a ne osmogodisnja.Isao si samo cetiri godine . Peti razred za tebe je nesto nedostizivo.

 • Izvini nisam znao da imas polozenu malu maturu.Jos citas knjigu Nikoletina Bursac od Branka Copica.Kada je planiras procitati…

 • Ovaj HZHB ne vidi dalje od mostara jer i nije bio nigdje dalje. A i kako kad ima ćelave gume i kozju sijedu bradicu.

 • ANALIZA (trenutna prema SIP-u od 25.12. i izjavi Hime Dzidelije)

  Nakon 51,834 izbrojana glasa (97.33% od 52.865 koji su glasali, oko 53% za jug, jugozapad i zapad) hrvatska podrucja, oko 63% za sjever, stari grad i jugoistok) podrucja)), znaci jos 1.031 glasova

  Gradsko podrucje JUG:
  2 vijecnika (3% is prag), brojanje – 100% (trenutno), 9,194 glasaca glasalo, 104 nevazeca glasica

  Denominator (kvocijent) /1 /3 /5 Vijecnika osvojeno (*)
  HDZ 2.576 858? 1 (?2)
  SDA Koalicija 910? 1 (?0)
  HDZ-u treba 154 fiktivna glasa max (vjerojatno ?110)

  Gradsko podrucje ZAPAD:
  4 vijecnika, brojanje – 100% (trenutno), 9,194 glasaca glasalo, 216 nevazecih

  Denominator
  (kvocijent) /1 /3 /5 Vijecnika osvojeno:
  HDZ 5,323 1,774 1,064? 2 (?3)
  HRS 1,718 1
  BH blok: SDP 1,075? 1 (?0)
  HDZ1990 –
  HDZ-u treba 55 glasova (ukradenih HDZ-u) max (vjerojatno oko ?40)

  214 glasova pokradenih HDZ-u bi bilo dovoljno za HDZ, plus smanjena izlaznost u zapadnim dijelovima grada. HDZ-u treba jos jedan mandat, a ima sansu za dva. Prema SIP-u trenutno imaju 12 mandata, a realno je bilo 13-15 da osvoje.

  SIP??? Odose oni brojati u Sarajevu dalje od ociju legitimnih promatraca.

 • GDJE JE LOVA IZ ALUMINIJUMA OPLJACKANO 700 MILIONA MARAKA. STOP KRIMINALCIMA IZ HDZ. OTVORIMO IM VRATA NOVOG ZATVORA U SARAJEVU.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.