Udruga ZAMFIS i Vijeće mladih Posušje uputili čestitke za Međunarodni dan volontera

“Volonteri nisu plaćeni, ne zato što je njihov rad besplatan, već zato što je njihov rad neprocjenjiv…“ (Sherry Anderson)

Udruga studenata socijalnog rada ZAMFIS u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana volontera poziva sve ljude dobre volje, osobito mlade osobe koje imaju slobodnog vremena na bilo kakav oblik volontiranja.

Kroz protekli tjedan, Zamfisovci su na društvenim mrežama proveli jednu „mini“ kampanju o volonterskom radu, na način da su pisali „izvještaje s terena“, tj. s volontiranja u različitim ustanovama, organizacijama, aktivnostima, projektima i sl. Cilj aktivnosti je povećanje svijesti o značenju volontiranja za zajednicu, ali i za same osobe koje volontiraju.

Pojam volonter se spominje već u 14. stoljeću te dolazi od latinske riječi voluntarius, „spremni, željni, slobodne volje“. Prema nekim definicijama volonter je osoba koja nudi stalnu suradnju, u prosjeku ne manje od dva sata tjedno ili na neodređeno vrijeme, ne manje od 20 dana godišnje, besplatno, nekoristoljubivo, u interesu skupine, s ciljem solidarnosti.

Međunarodni dan volontera se proslavlja od 1985. godine te se 05. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, tj. Međunarodni dan volontera.

Brojni su razlozi zašto ljudi volontiraju. Neki od njih su: da bi pomagali drugima, da bi bili sretni, upoznali nove ljude, usavršili određene vrline, da bi bili humani te kako bi pokazali svoju nesebičnost. Volontirati se može u različitim javnim ustanovama, organizacijama civilnog društva, u programima socijalne i zdravstvene zaštite, kroz kulturne i sportske javne manifestacije, u radnim kampovima i različitim karitativnim organizacijama.

“Ovim putem ZAMFIS svim volonterima čestita Međunarodni dan volontera. Čestitamo na vašem dosadašnjem volonterskom angažmanu u namjeri da svijet mijenjate na bolje. Želimo puno volonterskog iskustva i da ostanete predani svome cilju u poboljšanju, kako svoje lokalne, tako i globalne zajednice”, priopćeno je iz ZAMFIS-a.

Također, iz Vijeća mladih općine Posušje čestitali su Međunarodni dan volontera svim mladim volonterima u Bosni i Hercegovini. Zahvalili su im što djeluju zbog svih nas, nastoje mijenjati sebe i okolinu u kojoj žive.

“Želimo čestitati ovaj dan i svima onima koji će tek postati volonteri, onima koji se do sada nisu društveno angažirali. Pozvati ih da se pokrenu, stvore viziju, uključe u razne organizacije i da zajedno mijenjamo situaciju u kojoj se nalazimo. Budimo promjena, koju želimo vidjeti”, priopćeno je iz Vijeća mladih općine Posušje.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.