Udruga gospodarstvenika Posušje: Tko je odgovoran za Granični prijelaz Osoje?

Proizvodnju i izvoz treba poticati i stvarati povoljnije uvjete poslovanja kako bi se povećao broj zaposlenih i popravila vanjskotrgovinska platna bilanca države, poruka je gospodarstvenika.

Međutim, u praksi se događaju sasvim suprotne stvari, zaključak je članova Granskog povjerenstva za proizvodnju Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP), sa sjednice koja je održana u četvrtak, 13. ožujka, a na kojoj su bili: Miljenko Bašić (Lager), Mladen Oreč (FeMis), Pero Lončar (Lončarplast) te tajnik Stjepan Bago.

Uvjeti poslovanja su sve gori, fiskalna i parafiskalna davanju su sve veća, uvode se nove, ponekad i diskriminirajuće naknade, saniraju se odavno propala državna poduzeća i rudnici, umjesto da se potiču mala i srednja profitabilna poduzeća koja stvaraju novu vrijednost. Uprava za neizravno oporezivanje uvela je dodatni namet za sve izvoznike i uvoznike, koji koriste granični prijelaz Gorica, tako da se za svaki izvoz i uvoz robe u BiH, mora platiti naknada terminalu Gorica u iznosu od 40,00 KM. Na taj način gospodarstvu se uzima godišnje oko 1.300.000 KM !

Kada je naplata razno-raznih nameta u pitanju tada je državni aparat, svih razina, od općine do najviše razine, ažuran, dok na drugoj strani kada trebaju nešto uraditi za gospodarstvo, u smislu stvaranja povoljnijih uvjeta i smanjenja troškova poslovanja, ništa ne rade i nigdje im se ne žuri.

Zoran primjer toga je i realizacija ugovora između BiH i RH, potpisanog u lipnju prošle godine, temeljem kojeg je granični prijelaz Osoje-Vinjani Gornji prekategoriziran u granični prijelaz i za promet roba. Taj ugovor nije realiziran, a kako stvari stoje, neće biti još dugo i ostat će samo „mrtvo slovo na papiru“. Nadležna tijela vlasti i institucije, kao i Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, niti nakon osam mjeseci nisu osigurale osnovne infrastrukturne uvjete za rad carine na tom prijelazu, a to je telefonski priključak. Zbog toga, niti ne čudi podatak da HT-u Mostar pada udio na BiH tržištu i da drži samo 13 % tog tržišta.

UGP je inicirao nekoliko sastanaka po tom pitanju, tražio od nadležnih da, prije svega, u interesu gospodarstva Posušja i svih građana općine Posušje, poduzme sve zakonski dozvoljene radnje kako bi se granični prijelaz Osoje osposobio za prekogranični promet roba. Međutim, svjedoci smo, nažalost, da po tom pitanju nije urađeno ništa konkretno i da je sve kako je i bilo prije potpisivanja ugovora sa RH o graničnim prijelazima, priopćeno je iz Udruge gospodarstvenika Posušje.

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.