Udruga fra Mladen Hrkać pomogla više od 8.500 ljudi, broj potrebitih stalno raste

Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać (HUMH) u svom dosadašnjem djelovanju pomogla je više od 8.500 ljudi, ali ta brojka nažalost svaki dan raste, istaknula je voditeljica ureda Predstavništva HUMH-a Široki Brijeg Kristina Govorko.

Još od 16. lipnja 2012. godine, kada je Udruga osnovana u Zagrebu s ciljem pomaganja osobama koje idu na liječenje u taj grad i pomoći njihovim obiteljima, krenuli smo s jednim stanom i mislili smo da će to biti to, da će ponekad biti i prazan, međutim kako smo ušli u tu priču, shvatili smo da su potrebe veće, tako da smo sad došli do šestog stana i sukladno našim mogućnostima uvijek se pokušavamo širiti da možemo primiti što više ljudi, naglasila je Govorko u razgovoru za Fenu.

Pomoć Udruge, dodaje, ogleda se u vidu pružanja smještaja, hrane, higijenskih potrepština, prijevoza, psihološke, administrativne pomoći i drugog.

Sve ono što je korisnicima potrebno dok su u Zagrebu mi pokušavamo riješiti. Kako sam već navela, u tom gradu trenutno imamo šest smještajnih kapaciteta, a riječ je o stanovima koji su kompletno opremljeni za normalan i funkcionalan život, i koji se nalaze u blizini svih važnih bolnica, kazala je Govorko.

Što se tiče prijevoza, Udruga korisnicima koji idu osobnim automobilom nudi plaćeno gorivo u jednom smjeru u vrijednosti od 50 maraka.

Ako korisnik ide autobusom i ako je maloljetan, on i njegova pratnja mogu dobiti besplatnu kartu, ako je punoljetan može dobiti jednu kartu. Za sve one ostale stvari tu smo mi u Širokom Brijegu, te moje kolege u Zagrebu i volonteri, koji dočekuju korisnike kada stignu u Zagreb, pokazuju im sve što im je potrebno, obilaze po bolnicama, nose kuhani obrok, uzimaju robu za pranje, vraćaju je i slično. Ako se radi o djeci, volonteri se igraju s njima dok su u bolnici, a ako su korisnici školskog uzrasta volonteri im pomažu u vidu škole, odnosno s učenjem, da ne zaostaju puno kada ozdrave i vrate se svojim domovima i tako dalje, navela je Govorko.

Udruga za pružanje pomoći ima samo jedan kriterij, a to je, dodaje, da se osoba liječi u Zagrebu.

Svaki korisnik također nam mora donijeti medicinsku dokumentaciju na uvid i to je to, nikakvog drugog kriterija nema. Mi se vodimo s time da je čovjek u potrebi čovjek bez obzira na dob, spol, vjeroispovijest, nacionalnost, financijsku situaciju, odakle dolazi i slično. Svi oni kojima se takvo nešto dogodi su nemoćni i treba im pomoći u svakom pogledu, istaknula je Govorko.


Rad u HUMH-u je, po njenim riječima, način života više nego posao.

U ovom poslu vi nemate praznike, blagdane, nemate radno vrijeme ni vikende, mi se trudimo korisnicima biti na raspolaganju od 0-24 sata, jer bolest ne bira ni vrijeme ni mjesto. Bude tu svega, i suza i smijeha, povežemo se s korisnicima i naravno da sve ono što oni proživljavaju, proživljavamo i mi s njima. Svaku pobjedu te neke bolesti mi doživljavamo kao našu osobnu pobjedu i nekako nam je to poticaj da ovo što radimo, radimo još bolje i da se još više trudimo olakšati našim korisnicima, da se oni fokusiraju samo na liječenje, navodi Govorko za Fenu.

Plan HUMH-a izgradnja doma fra Mladen Hrkać u Zagrebu

Od Grada Zagreba dobili smo zemljište od 5.000 kvadratnih metara i planiramo napraviti zgradu koja će moći primiti 220 osoba. Mi bismo bili sretni kad ona ne bi bila popunjena i kad potražnja za nama ne bi bila velika, ali ako se to već mora dogoditi, bar da im olakšamo i da se ne brinu što se tiče ovih tehničkih stvari, kazala je Govorko.

Jedna od najznačajnijih nagrada koju je HUMH dobio je, navodi, nagrada “Europski građanin” 2016. godine.

Tu nagradu dobili smo od Europskog parlamenta za izniman doprinos u vidu promicanja nekih europskih vrijednosti. Tu je i nagrada “Didak”, a predsjednik Udruge Ivan Soldo dobio je “Večernjakov pečat” za 2016. godinu u kategoriji “humanost”. Sve ove nagrade motiviraju nas da budemo još bolji, navodi Govorko.

Na Međunarodni dan volontera, odnosno 5. prosinca 2020. godine, Udruga fra Mladen Hrkać dodijelila je nagrade “Gordana Jelić” za volontera godine.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, nagradu za volontera godine osvojio je Franjo Ostojić iz Čitluka koji je, među ostalim, osnivač udruge “Susret” koja pomaže osobama s nekim tjelesnim poteškoćama i jedan je od organizatora hodočašća za osobe s invaliditetom u Međugorju. Nagradu za volontera godine u Republici Hrvatskoj dobila je Biserka Selimović iz Rijeke, koja je svaki vikend u tom gradu kuhala i pripremala obroke za beskućnike, sudjelovala u humanitarnom radu i ostvarila 607 volonterskih sati, što je jako puno s obzirom na uvjete i pandemiju koronavirusa, kazala je Govorko.

Navela je također kako je Udruga u suradnji s ravnateljem bolnice KBC Zagreb odlučila djeci koja se tu liječe nabaviti pokretne autiće koji će ih, kako kaže, malo razveseliti i odvesti od njihove sobe do pregleda, operacije i ostalog, te da tako bar na trenutak zaborave ono što ih čeka i s čime se bore.

Mnoštvo ljudi iskazalo je želju za sudjelovanjem u tom projektu, pohvalilo ga i u planu je širenje, tako da se nadam da će to zaživjeti u svim bolnicama, zaključila je Govorko u razgovoru za Fenu.

(www.jabuka.tv)17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.