Udovica branitelja iz Zadra prima njegovu mirovinu, a 18 godina živi s drugim, rodila mu kćer, dala Audi

Zajednička adresa, njezin audi s njegovim inicijalima na registracijskim tablicama, nedavne romantične fotografije s ljetovanja i skijanja na Facebooku, te zajednička kći…

Ništa od toga, međutim, nije bilo “krunski dokaz”. Preciznije, ništa od toga nije bilo dovoljno da zadarsko tužiteljstvo dokaže kako supruga poginulog branitelja iz Zadra već 18 godina živi u izvanbračnoj vezi s novim muškarcem, a prima mirovinu pokojnog supruga.

Iako je njihov dugogodišnji zajednički život potvrdio i sin kojeg je dobila u braku s pokojnim suprugom, Općinski sud u Zadru ovih je dana u nepravomoćnoj presudi riješio da udovica i Zadranin, također branitelj, ne žive u izvanbračnoj zajednici, iako je on i dalje prijavljen na njezinoj adresi.

Obiteljski zakon

Time je u stvarnom životu uskrsnuo scenarij filma redatelja Pave Marinkovića“Ministarstvo ljubavi”, čiju su zabranu emitiranja uporno tražile udovice hrvatskih branitelja tvrdeći da ih ta komedija ponižava i blati. Film, podsjetimo, na duhovit način govori o pokušaju države da stane na kraj udovicama branitelja koje žive u izvanbračnim zajednicama, a primaju mirovine pokojnih muževa, što je protivno Obiteljskom zakonu., piše Slobodna Dalmacija.

“Iako je tuženik formalno prijavljen na adresi tužene, iz iskaza saslušanih svjedoka ne proizlazi da je on doista i stanovao kod tužene, ili da je sudjelovao u podmirenju potreba i troškova zajedničkog kućanstva”, navodi se u dijelu obrazloženja sutkinje Općinskog suda u Zadru Marije Dukić.

Osim iste adrese, u dokaznom postupku koji se vodio na Općinskom sudu u Zadru sutkinja nije uvažila postojanje ostalih dokaza, pa tako ni svjedočenje sina udovice, koji je na sudu ispričao kako su majka i njezin partner kupili neki teren, a onda i audi na majčino ime, ali s oznakom registracije po inicijalima njezina novog partnera.

“Kad smo se uselili u stan koji smo dobili 1994. godine na račun očeve smrti, on se istog dana uselio s nama. On i majka su zajedno uređivali stan, a alimentacija za sestru nije se nikada donosila jer su cijelo vrijeme živjeli zajedno.

Automobil je kasnije prepisala na njega“, rekao je na sudu, koji je unatoč tome utvrdio da nije na nedvojben način dokazano kako je između tuženih od 17. listopada 1999. postojala izvanbračna zajednica. Sutkinja je, naime, poklonila vjeru trojici svjedoka koji su negirali izvanbračnu zajednicu, kao i iskazu tuženog para.

“Naša zajednička kći plod je naše kratkotrajne ljubavne veze, a naš život ne čini zajednicu u socijalnom, emocionalnom i ekonomskom smislu. Okolnost identične adrese prebivališta nije dokaz izvanbračne zajednice, nego je rezultat spleta okolnosti.

Ja nikada stvarno nisam stanovao na njezinoj adresi. To sam napravio isključivo kako bi mi pošta mogla uvijek dolaziti na isto mjesto, jer sam od 1994. do 2000., kao zapovjednik svih vojnih crpki, zapravo stanovao na jednom takvom mjestu gdje sam imao uređene sve uvjete potrebne za život”, opisali su svoj odnos na sudu udovica i njezin “nesuđeni” partner.

Tužbu protiv udovice i njezina partnera podnijelo je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru radi utvrđenja izvanbračne zajednice koja, kako su naveli u tužbi, između njih traje od 1995. godine.

Naputak sudu

Iako je Općinski sud u Zadru 2015. utvrdio kako između njih postoji izvanbračna zajednica koja traje od 17. listopada 1999., Županijski sud u Zadru je 2016. ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Uz to je dao naputak sudu da u novom postupku na odlučne okolnosti postojanja životne, emotivne i ekonomske zajednice detaljnije sasluša svjedoke, te utvrdi je li između tuženika postojao odnos međusobnog pomaganja ili tek odnos međusobne suradnje s obzirom na postojanje zajedničkog djeteta.

“Kako je za postojanje braka jedan od uvjeta da su nevjesta i ženik izjavili svoj pristanak za sklapanje braka, neupitno je potrebno kod osoba za koje se tvrdi da žive u izvanbračnoj zajednici utvrditi na neosporan način da kod oboje postoji volja da u svojem odnosu ostvaruju sadržaj braka, što u konkretnom predmetu nije slučaj, imajući u vidu iskaze tuženika i svih saslušanih svjedoka, osim sina tužene, koji s majkom nedvojbeno ima poremećen odnos”, navela je sutkinja u obrazloženju nove presude koja par oslobađa krivnje.

(www.jabuka.tv) 19 komentara

 • Cuj tuzeni nije sudjelovao u troskovima zajednickog zivota…pa normalno kad su oboje zivjeli na racun jadnika sto je pod zemljom!!!
  Nekom ne svane dok se nekom ne smrkne!
  Odmah reviziju laznih invalida,udovica,uhljeba u drzavnim firmama i bit ce drzava bogatija od Njemacke,a ne donosite nejasne zakone pa svaka bagra izvlaci pare!

 • Izvanbracna zajednica podrazumjeva zajednicki zivot u trajanju od tri god ili manje ukoliko vam se rodi dijete.
  Nigdje nije registrirana i nemate nikakva prava kao kad ste u braku.
  Kad nesto zapne treba je dokazivat osim u slucaju da vam drzava treba nesto naplatiti ili ovrsiti.
  Pa koja je onda funkcija takve zajednice?

 • Aje vi bolan sa jabuke napišite ko šta prima po Širokom a okanite se Zadra i njegovi ratni udovica . Jadan ti je oni koje nekog izgubio u ratu .A ovi političari opet zveckaju oružijem samo zato što je rat nekom brat ko i ovim po Širokom ratnim profiterim,ps sami će se prepoznat.

 • Kako se i dan danas primaju tzv partizanske penzije? 73 godine po završetku rata.I danas ,po zakonu iz bivše tvorevine,može se naslijediti.Najmlađi primatelj ^partizanske^ penzije u rh ima TRINAEST godina.ŠTO SE O NJIMA NE PIŠE

 • Oni sto nisu bili po linijam ti su sredivali pezije i invalidnine a oni sto su branili nisu znali nizasto vec braniti s oje i stasu sad u miru budale,obolili od raka,psihickibolesnici dicu su spremili u svit da prezive a lopovi zaposlili svoje u drzavne ustanove to je tvarnost ove zemlje zalosno ali istinito.

  • Slazem se u potpunosti!
   I ne treba se vracati stalno sta je bilo i kad je bilo….treba se potruditi da sad vise ne bude!

 • Koji kreten ovo piše? Mogao je napisati da tisuće kurava, žena i ljubavnica davno krepanih partizanskih zločinaca i sad primaju partizanske mirovine. Tako je u svim zemljama bivše Šugoslavije, samo u Hrvatskoj više od 37.000.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.