Udarate dijete po stražnjici za kaznu? Ovo biste trebali znati

Ako za kaznu dijete udarate po stražnjici, to će itekako ostaviti traga na njihovom budućem životu.

Pokazali su to rezultati istraživanja provedenog na 800 mladih koji su agresivniji u svom ponašanju, a fizički ih se kažnjavalo tijekom djetinjstva. Udaranje po stražnjici, šamar i slična fizička kažnjavanja “nisu izašla iz raja” već uzrokuju da se djeca tijekom odrastanja, ali i u starijoj dobi ponašaju agresivnije prema ljudima u svojoj okolini.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Texas, a sudionici istraživanja su bili mladi u dobi od 19 i 20 godina. Jedan od zaključaka istraživanja je da će fizički kažnjavana djeca vjerojatnije biti agresivnija u ponašanju prema svojim partnerima i partnericama u ljubavnim vezama u budućnosti.

Jedna od pet osoba tijekom istraživanja priznala je agresivnije ponašanje prema partnerima s kojima su u vezi, a 68 posto ispitanika tvrdilo je da su doživjeli neku vrstu fizičkog kažnjavanja tijekom odrastanja.

Voditelj istraživanja, Jeff Temple, profesor psihologije na Sveučilištu na kojem je istraživanje provedeno, tvrdi da udaranje remenom ili slično, a koje ostavlja masnice na djetetovu tijelu i ono koje za posljedicu stvara ozljede zbog kojih dijete mora k liječniku, smatra se zlostavljanjem djeteta.

Ipak, istraživanje je pokazalo da nisu samo zlostavljana djeca ta koja će u kasnijoj dobi pokazivati znakove agresivnijeg ponašanja, već i djeca koju se udaralo po stražnjici, zaključak je istraživanja, prenosi Večernji List.

(www.jabuka.tv) 


5 komentara

  • Odkako se djete samo odgaja bez da mu se ponekad kad je tvrdoglavo ne pokaze kaznica da to nije dobro sto cini. Od tada je poslo sve nizbrdo. Neki dan objasnjava otac djetetu da nije lijepo tolike petarde kupovat i da mora bit bolji u skoli a ne samo novce trosit na pirotehniku kaze mali da ce zvati crveni telefon da ga roditelji zlostavljaju. Jeli to normalno vrijeme doslo gdje Ovo sve vodi ja pojma nemam.

  • Ae neka ne seru sa tim istrazivanjima i objavama.
    Najvise zla i zlostavljanja dolazi iz teksasa i sa zapada.
    I sve smo to pokupili preko njihovih serija i filmova…
    A najbolje da djeca uce roditelje kako se ponasati prema djeci..

  • Starije generacije su odgajale po bar 4,5 dice najmanje u pono težim uvjetima,nisu ih toliko razmazile i tetošile ko današnju dicu pa su bili puno bolji.Jesu li te matere prije cca 30,40,50 godina čitale istraživanja i savjete o odgoju na internetu!?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.