Učitelj ima manju plaću od čistačice u banci

Prosvjetari su nekad uživali najveći ugled u društvu i bili najveći kapital jedne zemlje. Jesu li danas, prije svega zahvaljujući plaćama, marginalizirani i poniženi. 

Najpotplaćenija branša

Naime, obrazovanje, gdje radi više od 80 posto osoba s visokom stručnom spremom, je najmanje plaćeni sektor za osobe s visokom stručnom spremom – pokazuju podaci o isplaćenim neto i bruto plaćama prema stupnju stručne spreme i sektorima djelatnosti.

Zabrinjavajuća je činjenica da je prosječna bruto-plaća za osobe s visokom stručnom spremom u obrazovanju gotovo identična bruto -plaći zaposlenika s nižom stručnom spremom u djelatnosti osiguranja, bankama i nekim drugim djelatnostima, čije su plaće često i veće od učitelja s visokom stručnom spremom.

Nije to samo odlika učitelja u Bosni i Hercegovini, sličnu sudbinu dijele i njihovi kolege u cijeloj regiji. Tako, primjerice, učitelji u BiH zarađuju bolje od prosvjetara u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Inače, učitelji u regiji zapadnog Balkana su među najslabije plaćenim djelatnicima, a mjesečna primanja su im često i manja od prosječnih plaća u državi.

Prosječna plaća učitelja u BiH iznosi oko 400 eura, ali se razlikuje kako u dva njena entiteta, tako i među županijama, gdje se znaju razlikovati i po više od stotinu eura.

Najmanje u Srbiji

Istraživanje agencije Anadolija pokazalo je da su najslabije plaćeni učitelji u Srbiji, koji mjesečno zarađuju od 300 do 350 eura, a najbolje plaće u regiji imaju učitelji u Hrvatskoj s mjesečnim zaradama od 700 eura, što i nije neka visoka plaća, zapravo, iznosi tek polovinu od prosječnih plaća na razini Europske unije.

Na razini cijele Europe, najslabije zarađuju prosvjetni djelatnici u Bugarskoj s primanjima od 230 eura mjesečno, a najviše učitelji u Austriji koji za mjesec dana zarade plaću od 4700 eura.

Najviša maksimalna prosječna primanja u Europi imaju lihtenštajnski učitelji s 131.146 eura godišnje, a slijede ih luksemburški sa 104.049, belgijski sa 63.574, austrijski sa 67.581 i norveški s 59.699 eura Prosječna godišnja plaća srednjoškolskih učitelja u Europi je 18.139 eura.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Crne Gore prosječna plaća u obrazovanju te zemlje je oko 340 eura, dok u Makedoniji učitelji mjesečno zarađuju oko 350 eura. Prosvjetni djelatnici na zapadnom Balkanu su na ivici egzistencije, koji sve češće podižu glas zbog nezadovoljstva, uglavnom, mizernim plaćama.

(Večernji list)
34 komentara

 • obzirom da ne radi 4 mjeseca kroz godinu kada se podjeli koliko dana rade kroz godinu i koliko naplate kroz godinu, to je sasvim pristojna plaća. Pa zašto ste navaili djecu slati za učitelje kad je tako loše …..

 • Uvijek ista priča kod nekih komentatora kako u prosvjeri ne rade i slično pa ja ih pitam kad sve takodobro znaju kako i oni nisu se iškolovali pa radili u prosvjeti i uživali nego samo po zadatku sve i svakoga napadaju i omaložavaju.

 • Profesori su stup svakog društva i treba ih platiti ,jer oni nam uče djecu ali dok je ovih još sa učiteljskom i pedagoškom ravnatelja neće niko naprijed a najmanje djeca.

 • ne mogu im toliko malo platiti koliko prosvhetari mogu biti nesposobni i opasni…da ne govorimo o djeci nastavnika i profesora koji gle čuda u pravilu nasljede svoje roditelje…

 • Dosta blaćenja po prosvjeti ! Odmor traje od 1.7. do 14. 8. , pa vi tu ugurajte četiri mjeseca , sve ostalo je radno! Ako mislite da je toliko lako biti učitelj , pošaljite djecu neka studiraju i neka rade za nikakve plaće , bez uplate doprinosa , bez regresa , jubilarnih trudničkog bolovanja , honorara i da sve ne nabrajam … prosvjeta dva mjeseca ide na posao o svom trošku i dobro je ako samo dva mjeseca kasni putarina i topli . Zato molim vas ni riječi o prosvjeti .

 • Tako je Stanko. Više odmora imaju u Općini i Županiji 30 radnih dana (bez subota,nedjelja i praznika) što znači:
  6 tjedana x 7 dana = 42 dana odmora .
  zato bi plaće profesora i doktora trebale biti najveće i prema njima određivati plaće u državnim službama, po Fabusu,kupljenim srednjim školicama koje su duplo veće od profesora i doktora.

 • Od svih zanimanja samo se piše prof. i Dr. uz ime istih, jer nas uče i liječe a svi drugi su ekonomisti,fabusovci, pravnici ,bravari sa prometom iz Boksita itd… i ni plaća ni poštovanje za profesore i doktore ne smije biti upitna inače ništa ni od nas ni naše djece.

 • Na svakom koraku se osniva neka nova privatna škola. Znači da je to izvrstan business. Jedna plaća od honorara, jedna plaća od instrukcija, jedna redovna plaća + beneficije. Kada su takvi stručnjaci neka idu raditi u gospodarstvo kod privatnika da vide što znači privatni rad. Prosvjetari su isto kao državni službenici. Tko se u prosvjeti zaposlio “bez veze”?. Znam mnoge prosvjetare koji imaju stanove po Zg, vikendice po moru, pa od čega su to kupili jadnici? Mnogi nisu bili neki učenici i studenti, mnogi su ponavljači pa kako su došli u prosvjetu? Napravite analizu i doći će te do zapanjujućih rezultata. Prosvjeta ne zaslužuje takve prosvjetare a naša djeca još manje.

 • Nek si ti HDZ izuzet od svega što si napisao.I ne da samo Prosvjeta nego i sve drž.službe ne zaslužuju neprimjerene djelatnike i sa kupovnom školom . Kao takvi ne zaslužuju ni komentar a kamoli posao.

 • ma gledajuči ove komentare moze se vidjeti da imamo dovoljno “dokaza” da prosvjeta ništa ne radi.
  Pa majku mu, kad već toliko radite i hvalisate se da nemate vremena, pošto ste u privatnom sektoru, od kuda onda stalno vaših komentara o prosvjeti.
  Nego kad ti mali dobije jedinicu nemoj tražiti vezu da mu središ dvicu nego ga natjeraj kući da uči!!

 • Učitelj je naj važnija osoba u životu djece,poslije roditelja.Ako je učitelj dobar djeca rado idu u školu i dobro uče.Problemi su u kvazi učiteljima.

 • Za HDZ moj tupko o kojim beneficijama pričaš, još nije plaćen lanjski raspored, PREKOVREMENI rad je nazvan honorarom i kasni po pola godine, privatne škole i fakultete osniv VLAST i omogućava bez ikakva kriteija da se otvore, ne gleda ih inspekcija za diplomu treba poslati rodni list i uplatnicu zna to inspekcija što je poduzela, okani se jadnika učitelja primaju početnike na 11 mjeseci kradu im plaću godišnje, pod izgovorom da ih moraju primiti za stalno ako rade dvije godine na određeno što je čista IZMIŠLJOTINA OBRAZOVANJE JE POSEBNA DJELATNOST gdje se poslovi planiraju godinu za godinu ovisno o broju učenika, pa se automatski prijem djelatnika nakon rada na određeno ne odnosi na prosvjetu, poslovi u školi traju ŠKOLSKU GODINU od 01.09. do 31.08 naredne godine toliko da se malo informiraš!

 • Ja gore iznad Htjedoh reći “HDZ” da u svim državnim službama pa tako i u Prosvjeti,i cijelom društvu ima neprimjerenih djelatnika sa kupovnim školama, s kojima se ne može kupiti odgoj, pamet,obrazovanje,opća kultura i kao takvi ne može biti ni profesor ni državni službenik i da su takvi kukolji koji kvare ugled prod prosvjete i službi i da djeca ne mogu dobiti adekvatno obrazovanje,a 90 posto profesora je u redu i treba ih NAJVIŠE od svih državnih službi platiti radi budućnosti naše djece ,da ne zapnu najviše u trgovačkoj
  školi jer za fakultet nemaju dovoljno znanja.

 • XOO zato ovih pola profesora treba imati naše poštovanje i naravno biti nagrađeni više od bilo kojih drugih struka ,što svoje znanje prenose na našu djecu.A o ovoj drugoj polovici nek se pobrine Ministarstvo i upita ravnatelje kako su se uopće zaposlili i kako mogu ne raditi posao kako treba.??

 • Imamo vlast kakvu zaslužujemo i sve ostalo dolazi samo po sebi naopako. Svi se rado trcimo kad nam se pruži prilika bilo za posao, ili za mirovinu ili za invalidninu…. Pa čemu se onda čudimo? Sve će nam biti naopako dok smo i mi naopaki i gotovo!

 • žalosno ali istinito svaka čast pojedincima koji obavljaju svoj posao časno ipošteno a što se tiče učiteljica one su preplaćene svaka mama više nastavni sati odradi kući jer djeca odu u školu po zadaću a ostalo je na roditeljima one se satraše radeć većina nezna održat roditeljski niti ga ima još gdje ima koja stara učiteljica i nekako a ovo od rata to je sve ništa

  • Ja ne znam da li ti imas dijete u školi ili samo na kavama cujes vrijedne mame i njihove komentare. Djeca dodu u prvi razred i ne znaju sto znaci “dobar dan”, a što “dobro jutro” a kamoli nešto drugo, ipak kad izidu iz 4. razreda znaju itekako puno toga, zahvaljujući najvise učiteljicama. Zato sram vas bilo , nemate vi pojma ni što se radi u školi niti što vaša djeca uče samo pričate gluposti, jer ne znate ništa pametno reći!!! TUŽNO JE TO ŠTO OVAKVI I UPRAVLJAJU DRŽAVOM – NEPISMENI

 • ma šta to ti prdiš iznad
  Kakvi roditeljski,šta nezna održat.
  I da se zna učitelj kod kuće pišu i ispravljaju kontrolne pišu knjižice,dnevnik…

 • Pola učitelja je zaposleno preko veze a veza je zna se i takvim nitko ne može i neće ništa aka se ne dignu roditelji i učenici u što sumnjam trebalo je vidjeti koliko je roditelja podržalo prosvjed u lipnju, tugo naša

  • Koliko je nezadovoljnih (pretpostavljam opravdano) u prosvjeti? Intelektualaca!
   Koliko je tih ministrica i njenih pomoćnika?
   Da je meni toliko krivo( a jest zbog nečega) i da imam toliko kolega na istoj strani, ušla bih u zgradu ministarstva i iznijela ih i smočila im nogice u rijeci Lištici. Riskirala bih neku prijavu, kaznu. Pa oni riskiraju budućnost nas i naše djece.
   Šta je kazna spram žrtve koja je podnesena da bi smo imali škole, obrazovanje, još na hrvatskom jeziku i latinici, u slobodi!?
   Tko je podnio žrtvu?
   Od svećenika do branitelja, naredali su se majke, očevi, braća, sestre tetke, stričevi, svi samo pušu da nam djeca imaju obrazovanje. Zaboga 21.je stoljeće…
   I vi prosvjeto,intelektualci, mada ste i vi neki branitelji, svećenici, majke, očevi, braća. tetke,itd, očekujete da vam i vaša prava izbore “roditelji i učenici”?
   Dakle oni trebaju i radit (punit proračun), i učiti, i još u slobodno vrijeme pomagat vama oko vaših prava?
   Da sam ja prosvjetar, da me toliko ponižavaju, uplatila bih im tečaj plivanjaj… pa niz rijeku(nije duboka)

 • što imaš protiv kupljenja šušnja? zar ti nisu babe i didovi preživljavali kupeći šušanj za staviti ispod stoke koja ti je prehranjivala roditelje jeli? sigurno imaš fakultet jer to je tipično za većinu vas fakultetlija,gledanje s visoka,jao nama ako nam na takav način i djecu gledate.

  • Znam vrlo dobro i ponosim se, jer sam to i radio..očigledno se nismo razumjeli.htio sam samo ukazati na devijacije u društvu..UPOZORITI SVE ONE KOJI MISLE DA JE PROSVJETARIMA LAGANO RADITI S DANAŠNJIM NARAŠTAJIMA..NIJE NIMALO..DA -IMAM FAKULTET I RADIM..I NISAM U PROSVJETI ALI IH JAKO POŠTUJEM I CIJENIM.. JER I DANAS SE SIJEĆAM SVOJE GIMNAZIJE IZ SEDAMDESETIH..I ONIH PROFESORA..

 • Kad dođe MMF Županije će se isprazniti i oni što ih trpaju vladajuće stranke i eto povećanja plaće za učitelje

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.