Učenik širokobriješke gimnazije ostvario najbolji rezultat iz fizike na državnoj maturi u Hrvatskoj

Učenik širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića, Tomislav Pavković, postigao je najbolji rezultat iz fizike na državnoj maturi u Republici Hrvatskoj.

Najučenik ovogodišnje generacije širokobrijeških gimnazijalaca, ostvario je maksimalni bodovni učinak u konkurenciji od 7381 pristupnika.

Pored toga Pavković je postigao odlične rezultate iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika gdje je u konkurenciji od deset tisuća učenika bio plasiran u trideset najboljih.

Jako sam zadovoljan rezultatima državne mature. Matematiku sam uradio 92 posto, hrvatski jezik na osnovnoj razini 91 posto, engleski jezik 98 posto. Posebno sam sretan zbog rezultata iz fizike koja mi je i najdraži predmet. Ovakav rezultat potvrda je moga rada i rada profesora širokobriješke gimnazije.

Dobrom rezultatu pripomogle su i pripreme koje smo radili svake subote u gimnaziji i koje su držali naši profesori. Posebno bih se zahvalio profesoru Damiru Galiću  koji mi je sve četiri godine predavao fiziku i držao pripremnu nastavu. Vjerujem da sam ovim rezultatom opravdao izbor učenika generacije širokobriješke gimnazije čime je još jednom potvrđena vrijednost te obrazovne institucije. Odličan uspjeh na maturi omogućio mi je upis na željeni fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, te se nadam da će mi srednjoškolsko znanje biti  dobra podloga za daljnje školovanje, kazao je Tomislav Pavković na nakon sjajnog rezultata na državnoj maturi.

Treba napomenuti kao je nešto više od sedamdeset učenika širokobriješke gimnazije pristupilo polaganju državne mature u Republici Hrvatskoj. Unatoč dobrom rezultatu učenika širokobriješke Gimnazije, iz Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Republike Hrvatske kazali su, kako su ove godine lošiji rezultati učenika na državnoj maturi u odnosu na prošlu godinu.

Iznimno loši su rezultati iz matematike. Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit iz matematike na višoj razini, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto, prenosi ABC.

Na nižoj razini prolaznost gimnazijalaca je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto. Iz hrvatskog jezika  niz učenika je predalo prazan papir u pokušaju pisanja eseja. No, također je istaknuto kako postoji velika razlika između ocjena ostvarenih tijekom srednjoškolskog obrazovanja i  ocjena na državnoj maturi.

Premda rezultati s prijamnih ispita i državne mature u Republici Hrvatskoj još pristižu, treba napomenuti  da je učenica širokobriješke gimnazije Marija Matijević uvjerljivo prva na prijamnom ispitu iz matematike u Mostaru, a na  državnoj maturi je među 3.35 posto najboljih iz matematike.

(www.jabuka.tv)


54 komentara

 • Svaka čast Tomislave i puno uspjeha u daljnjem školovanju! Svi koji te znamo, znamo da ćeš i dalje nizat uspjehe kao i do sada.

  33
 • Za pozdravit. Bravo momak, nadam se da se nakon završetka školovanja nećeš morati klanjati političarima da te zaposlenika

  30
 • svaka čast mladiću!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ti Tomislave si učenik generacije što bi rekli RH ,BiH i šire okolice,bravooooooooooooooooooo

  18
 • Čestitke Tomi,mada meni ,kao njegovoj sada već bivšoj profesorici, ovo nije iznenađenje nego samo kruna njegova dugogodišnjeg kontinuiranog rada,ali posebne čestitke i roditeljima na odgoju sve troje njihove djece.

  39
 • Priznanje i roditeljima na predivnom odgoju djece, i Stjepan i Marija i Tomo stat pa gledat. Predivno izgrađene skromne osobe a toliko inteligentne. Predivno. Tomo svaka cast!

  26
  2
 • Svaka čast Tomislave! Samo naprijed.
  prošle godine najbolji rezultat čini mi se iz kemije (100%) je imao učenik iz Mostara. Bravo naši Hercegovci !

  25
 • sad mi je još draže i kad ima takve roditelje,jer dobri roditelji su danas rijetkost”izumrla vrsta”
  čestitke i roditeljima!!!!

  25
  8
 • Stjepan,Tomislav i Marija su bili ponos i Druge osnovne škole.Izuzetni su i posebni.Želim im svu sreću ovoga svijeta!

  21
 • Cestitke decko samo naprijed ps a za ostale sto komentiraju di ste vise komentara na zuganje nekom idiotu mamicu nego cestitat svom sugradjaninu na uspjehu e moji sirokobrijezani sve vise mi licite na listicane

  15
  2
  • Čestitke Tomi. Nego de mi, molim te, objasni tak dubokoumni komentar i razliku između (malim slovom napisanih) “širokobriježana” i “lištičana”. Hvala unaprijed.

   5
   1
 • Rezultati na državnoj maturi nikad gori. Ocjene u srednjoj i rezultati se ne poklapaju, dakle ocjene koje nastavnici daju nisu mjerilo znanja, zato je uspjeh ovog učenika, a posebno njegovog nastavnika Galića još veći.

  12
  1
 • Kao prvo čestitke učeniku. Dečko je jedan od rijetkih koji zna što želi u svom životu. Zasluga je to i roditelja. Čitam komentare i vidim svega 2-3 osvrta na rad prof. Galića. Još jedan pokazatelj koliko čitavo društvo drži do ove profesije. Njegove zasluge su ogromne. I konačno je vrijeme da nadležno ministarstvo prepozna one koji rade i čiji učenici bilježe zapažene rezultate na različitim smotrama znanja. Da shvate da su oni (ministarstvo) tu radi “svojih” djelatnika, da su tu da bi unaprijedili u prvom redu obrazovni proces, a ne da su tu da lome kičmu prosvjeti radi toga što im prosvjeta jedina ukazuje na njihov (ministarstva) iščašeni odnos prema djelatnicima iz vlastitog resora. Baš kao što bi trebalo prepoznati rad i honorirati ga na pravi način trebalo bi prepoznati i nerad i to “nagraditi” na odgovarajući način. Samo bojim se da bi onda ministarstvo moralo biti previše samokritično.

  22
  1
 • Cestitke prof Galicu sto je svoje znanje i program prinio na ucenike , sto je ovaj mladic to i pokazao.
  Zao mi je samo koliko je ucenika ostalo zakinuto za znanje iz fizike zbog loseg predavanja i neznanja pojedinih profesora koji uredno primaju placu za svoj nerad
  Mislim da bi ovog prof Galica trebalo stimulirati za njegov rad , trud i zalaganje za ucenike.
  Ucenici imaju samo rijeci hvale za njega

  21
 • Komentar ti je glup ili ne poznaješ školstvo. Konstatacija i zaključak u tvom komentaru bi neukog ili lijenoga naveo na promišljanje u stilu: “Eto vidiš da se ne mora učiti, svakako ocjene na državnoj maturi nisu sukladne školskim, školske nisu bitne”. Poanta te teze iz analize rezultata je da je razina znanja i ocjene koje učenici nose iz srednje škole u raskoraku sa istima na državnoj maturi. Pogledaj pokazatelje matematike strukovnih škola.

  2
  5
  • Poanta je u tome da učenici u srednjoj imaju dobar prosjek ocjena, petica kao u priči. Ti isti učenici se na maturi ne proslave što bi značilo dvije stvari, profesori većini poklanjaju ocjene ili su zadaci bili preteški. Čestitam momku i njegovom mentoru. Kod njega ovo nije bilo, ali mnogi prof. bi trebali razmisliti.

 • Napokon nakon toliko godina, poceli u skoli volit fiziku,…toliko uspjesnih rezultata,”probudenih” talenata, …
  Hvala prof. Damiru Galicu za sve ovo gore navedeno.
  Cestitke uceniku I profesru.

  22
 • kakav mate rimac bahati,ostani skroman i Zahvalan Bogu na talentim i što si ih umnožio,a čestitke i profesoru koji je radio odgovorno svoj posao,Bogu hvala!
  ovo odavno nismo doživjeli da su neupitni roditelji,profesori i mlada osoba u ovom slučaju Tomislav
  svak je dao od sebe što je treba i zato je rezultat IZVRSTAN,Bog te pratio na tvome životnome putu!

  15
  1
 • Vrjeme je da se,napokon,javno pohvale svi dobi i vrijedni nastavnici i profesori.Jer samo predan i kontinuiran rad može dovesti do ovakvog uspjeha.

  10
  • Naravno, čestitke i profesoru. Neupitna je i njegova zasluga. Ali daleko najveća zasluga ovdje je Tomina i ona njegovih roditelja koji su ga odgojili i od malih nogu usmjerili na pravi put. Uzalud bi bilo da je imao i najboljeg profesora na svijetu, da nije Tomo lumen i dečko sa jasno postavljenim ciljevima u svojoj glavi te spreman i voljan na kontinuirani rad. Profesor Galić imao je još mnogo učenika, međutim, samo je Tomo ostvario ovako zapažen uspjeh. I to ne samo iz Fizike već i iz ostalih predmeta kojima su ga poučavali neki drugi (možda manje kvalitetni) profesori.

   12
   5
 • Bravo za učeničke njihove roditelje i profesore sto bi bilo da im vitrine kabineta nisu prazne samo se drzite struke vaše vrijeme dolazi Bogu se preporučite i naprijed ako gdje su sad politicari HOCELI BITI STIPENDIJE

 • Da je nesporan utjecaj profesora Galića i svih drugih profesora Pavkija razreda , pokazuje činjenica da su i drugi učenici iz tog razreda postigli izvrsne rezultate na državnoj maturi. Međutim, ovaj rezultat Pavkija je i očekivan, jer je on pokazivao izvrsnost od prvog razreda. Nije svima, dan isti broj talenata, kaže se u Biblji, pa tako i nekim profesorima, ali ukoliko se posvete učenicima, umjesto, beli u birtiji, uz talente biti će još ovakvih rezultata. Čestitke svim učenici na ostvarenim rezultatima na državnoj maturi, naravno posebno Pavkiju, i puno sreće i rada u budućem školovanju!!!

 • Istina da trebas imati i talenta za neke stvari, ali imali su mnogi i mislili studirati fiziku..
  Medutim nisu se daleko makli upravo zbog neprenesenog znanja koje su trebali svladati u srednjoj skoli a zna se da im je Roca predavao..
  Ne mozemo ne primjetiti da ucenici kojima predaje prof Galic imaju znanje iz fizike, a koliko je to znanje ovisi od ucenika.

 • Mislim da je problem novih generacija, ovisnost o društvenim mrežama, jer provode – gube, previše vremena, koje se ne može nadoknaditi. Tko se uspije disciplinirati, može očekivati uspjeh, ali i najveći i najjači, ako odu u sivu zonu, nema tog talenta ili mozga koji može savladati, tj. naučiti minimum za prolaz. Zato žurno treba ograničiti broj sati na društvenim mrežama, inače nema spasa! Ovisnost odnosi svoj danak, htjeli mi to priznati ili ne. Obično ovisnik ne prepoznaje svoju ovisnost, niti je priznaje, ali u prosjeku srednjoškolac napiše godišnje više znakova nego ih imaju zajedno “Ana Karenjina, Zločin i kazna i Rat i mir”.

  7
  1
 • Vidim da se stalno spominje profesor Damir Galic,ali da li je itko spomenuo osobu zasluznu za dobar uradjen engleski??!
  Da,Marija Juric Galic,molim da se i njoj povise primanja,al poznavajuci naš narod nagradit ce se neki drugorazredni,ma kakvi drugorazredni,ma nisu ti profesori ni prvi zavrsili!!boze dragi,gdje mi zivimo
  Cestitke Tomo,majka te rodila!

  4
  1
  • Ja mislim da sugovornik nije mislio na Mariju Juric Galic, vec se zamislio i zapravo je mislio na Mariju Juric Zovko. Podrska kolegi. Za dom Spremni. HŽV. HOS. EPHRHB.

   • Da hvala ti,naravno zabuna se dogodi kad si uzbudjen za buducnost jednog skolarca,hvala ti na ispravci dobri covjece
    Mamicu pederu
    I slazem se s komentarom jedne osobe za drustvene mreze,zaista ima smisla i veoma je u skladu sa temom koja je prezentirana
    Bravo Tomo,sretno u buducnosti i zelim ti pozeljeti srecu s rijecima sto si u kafanu iso,to si iso,sad moras vise ucit jer si na jabuci iziso
    Hvala

    • Ma ništa, očito si dobro upoznat tko ti predaje djeci. Ova je vjerojatno neka nova iz engleskoga. Pridružujem se čestitkama profesorici Mariji Jurić Galić. Ne poznam je, ali palac gore. Nije džaba Galić

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.