Učenici iz Banja Luke traže predmet zdravstvena zaštita mladih

U eri interneta i dostupnosti informacija mladi nemaju svijesti o problemima koji nastaju kada needucirani stupe u seksualne odnose.

Istakli su ovo za Nezavisne novine učenici Ugostiteljsko-turističko-trgovinske škole iz Banja Luke, koji su uradili istraživanje o ovoj temi, te došli do zaključka da se u današnje vrijeme sve više susrećemo sa problemom neželjene trudnoće kod maloljetnica.

Oni su o ovom problemu istraživali u okviru projekta “Ja građanin”, na praktičnom dijelu predmeta demokracija i ljudska prava, gdje su došli do saznanja da mladi nemaju dovoljno pouzdanih i točnih izvora informacija o ovoj temi.

Istraživanja koja smo radili pokazala su da djeca već sa 12-13 godina stupaju u odnose needucirani, ne pričaju o tome sa roditeljima i nemaju dovoljno informacija na internetu. Osim neželjene trudnoće, isto tako važan problem su i spolno prenosive bolesti, zbog čega smo došli do zaključka da bi trebalo već u osnovnoj školi, odnosno u osmom i devetom razredu, uvesti predmet zdravstvena zaštita mladih, navode učenici i dodaju da su rezultate ankete dostavili upravi škole, te da su i oni svjesni tog problema i podržavaju ih.

Pojašnjavaju da su istraživanje radili u njihovoj školi, a anketirali su učenike od prvog do trećeg razreda.

Različita su mišljenja učenika, pa tako neki nisu željeli da pričaju o tome jer im je neugodno, dok su neki zrelije razmišljali. Recimo, jedno pitanje je glasilo: Kada mislite da je najbolje stupiti u seksualne odnose, a manji broj njih je odgovorio od 13 do 15 godina, dok je većina zaokružila 18+, a samo je jedan odgovorio ‘kada se osjećamo spremno’, navode učenici.

Dodaju da je i u njihovoj školi bilo slučajeva neželjene trudnoće.

U našoj školi je bilo slučajeva da se djevojke ispišu ili završe vanredno zbog iznenadne trudnoće. Zbog svega toga je naš cilj bio da vidimo koliko su učenici osviješteni o ovoj temi i kako razmišljaju mlađe generacije. Došli smo do zaključka da su uglavnom djevojke svjesnije od muškaraca, dodaju učenici.

Milena Tošić, profesorica demokracije i ljudskih prava u ovoj školi, potvrdila je da su učenici došli do određenih saznanja, te da predlažu da se uvede predmet zdravstvena zaštita, jer je problem seksualne needukacije ne samo neželjena trudnoća, već i druge spolne bolesti, o čemu mladi nemaju razvijenu svijest.

U današnje vrijeme je veoma važno da se da značaj tome, a meni je bilo drago što su oni otvoreno kazali da, bez obzira na to koliko su njima dostupne informacije, ne istražuju te teme, te da i u obitelji veoma mali broj razgovara o tome, rekla je Tošić za Nezavisne novine.

Prema njenim riječima, radeći u prosvjeti, svi su svjesni da se vrlo malo govori o tome na satovima odjeljenske zajednice.

Ako nešto nije obavezno, onda nema tu dimenziju i važnost, tako da bi zdravstvena zaštita, kao predmet, bila doista korisna, dodala je Tošić.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.