Učenici iste udžbenike koristiti barem pet godina

Udžbenici u osnovnim i srednjim školama u HNŽ-u od iduće godine vrijedit će po pet godina.

Naime, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije razmatrala je na jučerašnjoj sjednici uočene probleme u vezi s izdavanjem i upotrebom udžbenika u osnovnim i srednjim školama HNŽ-a.

Svjesna kako ova oblast nije na odgovarajući način uređena zbog čega najviše trpe roditelji i učenici, Vlada je zadužila Ministarstvo da odmah, u suradnji sa Zavodom za školstvo i Pedagoškim zavodom, pristupi izradi prijedloga zakona kojim će se urediti ova oblast.

Kako bi se roditeljima umanjili troškovi opremanja školske djece, Vlada je poseban naglasak stavila na potrebu utvrđivanja roka od najmanje pet godina u kojem će vrijediti izdani udžbenici. Zakon kojim bi se uredila ova oblast trebao bi biti donesen najkasnije do kraja ove godine, zaključeno je na sjednici Vlade.

Podsjetimo kako se problem s udžbenicima javlja svake godine, a ove godine su reagirali roditelji gimnazijalaca, koji su popis novih udžbenika dobili kad je nastava već počela i kad je većina njih već kupila stare udžbenike, odnosno one po kojima su radili učenici prošle godine.

Također, Vlada je na ovoj sjednici usvojila prijedlog zakona o radu kojim se uređuju prava i obveze poslodavaca i zaposlenika iz radnog odnosa na području HNŽ-a, a koji će biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru. Iz resora Ministarstva financija Vlada je usvojila više odluka, među kojima su redovite odluke o utvrđivanju visine osnovice za isplatu plaća i visine naknade za topli obrok korisnicima Proračuna HNŽ-a za mjesec rujan 2014. godine.

Na zahtjev Ministarstva financija Vlada se očitovala o daljnjem postupanju u vezi sa Zakonom o financiranju potpore za otklanjanje posljedica prirodne nepogode i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nepogodom, te je donesena odluka o otvaranju posebnog računa za prikupljanje sredstava za pomoć poplavljenim područjima. Od državnih službenika i namještenika koji to potpisivanjem odgovarajuće izjave prihvate, na ovaj račun bit će, kroz šest mjeseci, uplaćena jedna mjesečna dnevnica. Ministarstvo financija zaduženo je da Vladu redovito izvještava o iznosu prikupljenih sredstava te o njihovom transferu Fondu za pomoć poplavljenima. Na ovoj sjednici donesene su odluke o potpori Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar

– Udruzi anestetičara za održavanje 2. kongresa s međunarodnim sudjelovanjem i Klinici za ORL i maksilofacijalnu kirurgiju za održavanje simpozija, te Udruzi kardiologa HNŽ-a za održavanje znanstvenog simpozija, u iznosu od 1000 KM. Iz resora Ministarstva zdravstva, Vlada je donijela odluku kojom je Pučkoj kuhinji Kantarevac Mostar, Narodnoj kuhinji Sjeverni logor Mostar i Narodnoj kuhinji u Jablanici odobrila po 10.000 KM. Istaknuto je kako ove kuhinje svakodnevno pripremaju obroke za preko 600 korisnika, prema prijedlogu nadležnih centara za socijalni rad.

(Večernji list)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.