Ubrzati izdavanje viza bh. radnicima koji rade na projektima u Njemačkoj

Oko 2000 radnika bh. tvrtki koji rade na projektima u Njemačkoj uskoro bi se moglo naći u velikim problemima. Naime, Njemačka je u posljednje vrijeme znatno postrožila procedure izdavanja viza za bh. građane, a što za posljedicu ima dulje čekanje na završetak procedure. Redovi za vize su svakim danom sve duži, a čekanja na termin za vizu traju mjesecima. To je vrijeme koje bh. radnici u Njemačkoj, posebno angažirani sukladno međunarodnom sporazumu BiH – Njemačka o angažiranju istih preko detašmana, nemaju i zbog toga su dovedeni u opasnost gubitka posla.

U problemu i radnici i tvrtke

Ovo nije problem samo za bh. radnike nego i za bh. tvrtke koje su dovedene u opasnost da ostaju bez posla jer neće imati dovoljan broj radnika. Poslovi koje bh. tvrtke godišnje obave u Njemačkoj vrijedni su oko 100 milijuna eura i od velikog su značaja za domaće gospodarstvo. Također, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i drugi doprinosi, u suradnji s nadležnima se za ove radnike plaćaju u BiH, a što se sada također dovodi u pitanje. Posljedice gubitka radnih mjesta i poslova u Njemačkoj bile bi velike za BiH i zato žurno moramo tražiti rješenje, rekao je jučer za Večernji list dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković.

Zbog toga je ova institucija u suradnji s nadležnim ministarstvima u Vijeću ministara, ali i institucijama u Njemačkoj, u cijelosti angažirana na iznalaženju adekvatnog rješenja te je pozvala na razgovore koji bi trebali rezultirati rješenjem problema.

Postoje bilateralni sporazumi dviju zemalja koje samo treba poštovati. Nadamo se kako će se u suradnji s domaćim institucijama, ali i njemačkim partnerima, ovo pitanje riješiti u kratkom roku na obostrano zadovoljstvo. Shvaćamo i potrebu Njemačke da zbog vlastito postavljenih proceduralnih razloga pooštri mjere za izdavanje viza i uvede dodatne kontrole. Očekujemo uskoro odgovore na dopise i pozitivno rješenje ovoga problema, zaključio je dopredsjednik Vuković.

Pooštreni uvjeti za vize

Vuković nam je rekao kako će ovih dana i veleposlanik BiH u Njemačkoj obaviti niz razgovora o ovoj temi i upoznati njemačke sugovornike s ovim problemom. Rješenje problema je u tome da se osiguraju posebni termini za vize bh. radnicima u Njemačkoj i procedura dovede u vremenski okvir koji neće ugrožavati poslovne procese.

Vanjskotrgovinska komora ulaže i dodatne napore te se po istom pitanju obratila i najvišoj razini izvršne vlasti u BiH, Predsjedništvu BiH, sa zamolbom da se snagom vlastitog autoriteta i sukladno ustavnim ovlastima i strateškim smjernicama u provedbi vanjske politike založi za rješavanje ovog problema.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.