Ubojice prirode: Rijeke zagađujemo kao da nas je 15 milijuna

U BiH se u vodotoke svake sekunde ispusti oko 30 kubičnih metara otpadnih voda, sudeći prema podacima ekoloških nevladinih organizacija.

Ukupno zagađenje je toliko kao da na području BiH živi 15 milijuna stanovnika.

Smatra se da su najzagađeniji vodotoci oni s najmanje vode, kao primjerice Bosna, u koju se izlije više od 50 posto ukupnoga zagađenja BiH, i Vrbas koji pokupi oko 22 posto ukupnog otpada koji ide u rijeke.

Industrijski pogoni

I ekolozi potvrđuju da zagađenja dolaze preko gradske kanalizacije ili otpadnih voda industrijskih pogona, ali upozoravaju da je ponekad količina otpadnih voda i nekoliko puta veća od vode samog vodotoka i u da u takvom okružju preživljava veoma mali broj biljnih i životinjskih vrsta, piše Večernji list.

Na području FBiH ne postoji jedinstveni registar vodoopskrbnih objekata, što onemogućuje potpuni uvid u sustav vodoopskrbe, kao i donošenje mjera u cilju njezina poboljšanja. Stoga je nedavno Ministarstvo okoliša i turizma FBiH dostavilo Vladi prijedlog uredbe o izmjeni i dopuni uredbe o uvjetima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sustave javne kanalizacije.

Na dostavljeni tekst prijedloga uredbe o izmjenama i dopunama uredbe o uvjetima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sustave javne kanalizacije, Ministarstvo pravosuđa nije imalo primjedbi. No, napomenuli su da je potrebno tekst navedene uredbe urediti na način kako je to propisano odredbama pravila i postupaka za izradu zakona i drugih propisa FBiH s obzirom na to da su uočena neka odstupanja sadržaja u odnosu na pravila.

Inače, prijedlog uredbe o izmjeni i dopuni uredbe o uvjetima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sustave javne kanalizacije sadrži nekoliko zanimljivih prijedloga promjena.

Smanjenje štetnih emisija

Za sve gospodarske subjekte koji već ispuštaju svoje tehnološke otpadne vode u okoliš, a koje ne zadovoljavaju granične vrijednosti emisije tvari i parametara kvalitete za tehnološke otpadne vode, krajnji rok za usuglašavanje s odredbama je pet godina.

Gospodarski subjekti obvezni su izraditi detaljan dinamički plan s opisom aktivnosti i mjera s financijskom procjenom za ulaganje za svaku sljedeću godinu i smanjenje emisija s predviđenim završetkom aktivnosti najkasnije do roka od pet godina, a u cilju zadovoljavanja uvjeta za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda.

Dinamički plan treba sadržavati i rokove u kojima će pravni subjekt realizirati pojedine aktivnosti, pripremne radnje, pribavljanje odobrenja iz oblasti građenja, uključujući i odgovarajuće vodne akte te rok u kojemu se mora realizirati radove na sustavu za prikupljanje, tretman i ispuštanje tehnoloških otpadnih voda u prirodni recipijent ili sustav javne kanalizacije, navodi Večernjak.

Mjerodavna federalna inspekcija kod industrijskih će subjekata vršiti najmanje šestomjesečni nadzor, a ako se utvrde odstupanja, naložit će mjere za usklađivanje s dinamičkim planom iz vodne dozvole.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.