U ŽZH će biti obvezno pohađanje predškolskog odgoja

U petak je u Širokom Brijegu održana 152. sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Vlada je utvrdila Nacrt Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji je upućen u daljnju proceduru Skupštine Županije Zapadnohercegovačke uz prijedlog da se održi javna rasprava.

Naime, zbog značaja područja koji se zakonski regulira te zbog zadovoljavanja potreba i rješavanja problema koji su se javili u praksi, bilo je potrebno donijeti novi Zakon.

Značajna novina odnosi se na obvezno pohađanje predškolskog odgoja i obrazovanja djece u godini pred polazak u osnovnu školu.

Program predškole obvezan je za svu djecu predškolskog uzrasta koja nisu uključena u redovite programe predškolskog odgoja i obrazovanja u trajanju od najmanje 150 sati, kad se steknu uvjeti za to.

Ovim Zakonom predviđa se i uvođenje pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju u pohađanju predškolskog odgoja i obrazovanja, a te poslove može obavljati osoba koja ispunjava uvjete za odgojitelja ili stručnog suradnika u predškolskoj ustanovi.

Financiranje predškolskog odgoja i obrazovanja djece s posebnim potrebama ovim Zakonom prelazi iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa u nadležnost Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke.

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju osnovice za izračun bruto plaće županijskog pravobranitelja i zamjenika županijskog pravobranitelja u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Također, Vlada je donijela Odluku o odobravanju prodaje službenih motornih vozila Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke.

Vlada je donijela Rješenje o imenovanju članova Povjerenstva za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Rješenje o imenovanju članova Povjerenstva za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj. U ime Vlade za članove oba povjerenstva imenovani su Mirela Perić i Ivica Gavran, priopćeno je iz Vlade ŽZH.

Produljena nastava u ŽZH

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • Samo izmisljate da uposlite sto vise hdzekana. Moji nisu imali ni dana u vrtić pa su oslikani i bolje uce nego oni sto su imali u vrtić

 • Cuj obavezno predskolsko jos jedan u nizu nameta na jadne roditelje ako je obavezno predskolsko molim Vas lijepo da nesaljemo djecu u prve razrede nego odmah u druge jer iste stvari se rade tako da samo kradete dijeci godinu dana djetinjstva.

 • Sve je to dobro, samo nemože sve biti u ŠB.Zašto se vrtići ne otvore u većim mjestima da djeca tu idu,a ne da ih roditelji svako jutro voze ranom zorom ko pakete.To se može realizirati npr. u Kočerinu,Knešpolju,Uzarićima,pa onda Blato,područje Gradac,Provo,Grabova draga,Žvatić,Dobrič i još neka veća mjesta gdje ima dovoljno djece.Nikada ŠB neće biti Grad dok okolna mjesta nemaju svu infrastrukturu( dobra struja,voda,kanalizacija,tel.putevi,nogostupi,vrtići,škole, starački domovi itd.)
  Možda ovo bude 2050,samo do tada će biti puno zatvorenih kuća u navedenim mjestima.

 • Najbolje bi bilo da djeca cim se odbiju pelena podu u skolu da znaju citati i pisati da znaju brojati do sto i da znaju jedan strani jezikTo bi bilo super za ucitelje jer onda ucitelji ne bi trebali dolazit na nastavu djeca ionako sve znaju jer roditlji uce s njima kod kuce

 • Boze dragi sto ih vise obrazuju dijeca sve tuplja nemaju kud sa kadrom treba izmislit radni mjesta ovo nigdje vrze nema samo jadnoj djeci uskracuju djetinstvo .Ljepo ti je bilo kad su djeca polazila u skolu u sedmoj godini a ovo je sad jad ma koga briga za djecom bitno je radno mjesto koje vise.

 • Malo im što su uveli devetogodišnje obrazovanje i polazak sa 6 godina,sad još i ovo uvedite sa 5! Šta je sljedeće? Sa 4 god.priprema za predskolsko a sa 3 priprema za pripremu pripreme. Hoćete li vi iz županije financirati izdatke i troškove prijevoza za ovo predškolsko?
  Moje neće ići ni na kakvo predškolsko.

 • Sram vas bilo okanite se djece imate li pameti moje nece u skolu prije 7 godina pa vi dodite da ga posaljem prije.Nema djece a ucitelja koliko god hocete.Brzo ce na dvoje djece bit 5 ucitelja jer ne znaju gdje ce s njima

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.