U ŽZH 746 udruga građana, za neke se nikad nije čulo

Uzme li se u obzir da udrugu mogu osnovati samo tri osobe – ne treba čuditi da je njihov broj sve veći u Registru. Najčešće ispaštaju kvalitetne udruge, koje ostaju bez financijske potpore zahvaljujući konkurenciji čiji je rad nepoznat. Samo u Županiji Zapadnohercegovačkoj registrirano je više od 700 udruga građana, među kojima su i one za koje nikada nitko nije ni čuo.

Točno je 746 registriranih udruga građana u ŽZH-u, a one za koje javnost zna da uopće i postoje – mogu se doslovno prebrojati na prste.

“Mnoge te udruge, treba to javno reći, fiktivne su, a vjerojatno služe i za neke druge djelatnosti. To baca crnu mrlju na one ljude i one udruge, i nevladin sektor općenito, koji nešto rade, a koji teško dolaze do sredstava”, kaže Jozo Kolobarić, član Vijeća mladih Posušje.

Javni poziv udrugama građana iz Ministarstva pravosuđa i uprave upravo je i pokrenuo lavinu komentara i rasprava u javnosti – što se uistinu krije iza tolikog broja udruga? Poziva ih se više od 200 da pristupe zahtjevu ministarstva, jer nisu održale čak ni jednu sjednicu skupštine.

Dakle, ne radi se o nikakvim ‘čistkama’ udruga građana, kako su to pompozno najavili pojedini mediji, već o zakonskoj mogućnosti i ostavljanju prostora za 242 udruge koje, iz njima znanih razloga nisu postupale sukladno odredbama članka 33. stavka 1., Zakona o udrugama i fondacijama, odnosno nisu prijavile određene promjene i statuse proizišle iz odredbi njihovih statuta”, stoji u dopisu ministrice Anite Markić.

Iako je, kažu iz ministarstva, razlog javnog poziva obveza iz Zakona o udrugama i fondacijama koji je na snazi u Federaciji – teško je ne primijetiti datum njihova osnivanja. Udruge nezaposlenih, udruge korisnika vode, eko društva, udruge za pomoć djeci – i brojne druge sa popisa – postoje godinama – a ništa ne rade.

“Vjerojatno je njihova svrha da služe kao jedna fiktivna tvrtka i da izvlače novac i to je veliki problem, osim što je to nepravedno, i nezakonito je. Udrugama koje rade na jedan način otežavaju jer u velikom broju slučajeva njihova financijska konstrukcija izjednačava se”, naglašava novinar Željko Andrijanić.

Porijeklo i realizacija sredstava na njihovim računima – nisu na meti inspekcije – taština i osobni interesi pod krinkom udruge građana.

(Federalna.ba)


9 komentara

 • Ja sam za sve udruge,demokracija je na snazi neka ljudi osnivaju udruge neka se druže i rade….
  Samo bez udara na državni,županijski ili gradski proračun. Pogledajte samo koliko novca bespotrebno ide razno raznim udrugama koje su za opće društvo beznačajne. A pogledajte kakav vam je cesta,deponiji svako sto metara itd.
  Ako je nekom potreban pomoć kao recimo braniteljima i invalidima neka ministarstvo osigura zaposlenje dotičnom ili utvrdi invaliditet i neka bude po zakonu,ali davat novac iz proračuna za nečije druženje je apsurd,pa makar bio i branitelj ili bilo tko.
  I ove udruge eko i zeleni to također zaslužuje kritiku,kao i KUD-ovi,…Sve prljavo oko nas a tisuću ekologa,sve prmiitvno a samo Jare imaju dva KUD-a…
  Samo vi plešite ali za svoje pare…

  • ROZMERI

   Dijelimo misljenje.Mislim da ce nas dvoličnost u Hercegovini jako koštati.
   Mislim da je vrijeme Crkvenim ocima da se tim malo pozabave i da ukazuju na taj problem daanasnjice.
   Naime kradi do mile volje “šta ima veze državno je”,a onda odeš malo u Crkvu daš milodara a svećenici to svesrdno prihvate i shvate onako kako je njima veća korist a ne onako kako je dugoročnija korist za sve ljude.
   Zasigurno e vrijeme za LUSTRACIJU al ovaj put od VELIKIH KATOLIKA I VELIKIH HRVATINA inače smo nagrabusili

 • Ma i branitelji mi idu na ono vise iako sam i sam bio branitelj..ko to vise forsira pa to nije normalno..valjda nam je to bila duznost ili si dezerter.Bolrsna djeca i dom Marija Nasa Nada prepusteni sami sebi niti ih financira opcina ni zupanija ni drzava,pa to je ogavna sramota i grijeh.Njima treba dat a ovo drugo zabranit pod hitno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.