U Zagrebu predstavljena monografija o župama u dolini Neretvice

Monografija pod nazivom „Klis-Nertvica, župa Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“, autora Ivana Anđelića, predstavljena je u četvrtak u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Matica hrvatska i Ogranak Matice hrvatske u Sarajevu organizirali su i u Zagrebu predstavljanje ovog jedinstvenog djela od izuzetne važnosti za sve koji vuku korijene iz Klisa i Konjica.

Pozdravljajući sve okupljene, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas naglasio je da će ovaj Ured i dalje pomagati konjički kraj i tamošnje Hrvate, a posebno pozitivne priče o povratku života.

Kazao je i da je izuzetno ponosan što je, pomažući projekte u ovom kraju, upoznao mons. Peru Sudara, pomoćnog vrhbosanskog biskupa u miru, koji korijene vuče iz ovog kraja i koji u mirovini pokreće projekte podsjećajući na sve što je ovaj kraj kroz povijest proživio kao i na kulturu i na vjeru koja je među hrvatskim pukom klišanskog kraja ima duboke korijene.

Okupljenima na promociji u Zagrebu obratio se i Damir Zorić, potpredsjednik Matice Hrvatske, koji je naglasio ključnu ulogu Matice kao jezgre nacionalnog pisma i čuvara povijesti i jezika hrvatskog naroda.

Foto: KTA

Monografiju, koja na 720 stranica s više od 400 fotografija i posebno izrađenim zemljovidima govori o narodu i njegovoj zemlji, vjeri, povijesti i zajednici življenja s drugima, predstavili su: mons. Pero Sudar, povjesničar fra Marko Karamatić, autor Ivan Anđelić, a na kraju se okupljenima obratio i don Marin Marić, župnik župnik župe Obri i župni upravitelj župe Solakova Kula.

Govoreći o knjizi, njezin autor Ivan Anđelić, ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta BiH, naglasio je da je ona konceptom potpuno drugačija od župnih monograjija jer posvećena je najprije ljudima koji su ostali živjeti u ovom kraju, iako ih je malo, ali i onima koji su od 1945. godine iseljavani u različitim valovima, već trećoj generaciji iseljanika koji žive u svim krajevima svijeta, a o kraju iz kojeg vuku korijene imaju vrlo malo podataka, prenosi KTA.

Neka ova knjiga koja je okupila cijeli tim stručnjaka i zaljubljenika u ovaj kraj, koji su dane provodili na terenu, skupljajući podatke i po raznim arhivima, bude poziv za oživljavanjem ovog ogromnog prostora od 300 km četvornih, prostora prebogatog resursima, ali siromašnog ljudima. Knjiga je ovo o jednom kraju i ljudima koji žele pošteno s jednakim šansama i mogućnosti graditi život s drugima, kazao je autor Anđelić.

Od prijeratnih nekoliko tisuća vjernika, danas u tri župe Neretvice živi tek njih 110 . Značajan pad broja Hrvata katolika nakon posljednjeg rata nije zaobišao ni druge krajeve Konjica te je u ovoj općini od 11,5 tisuća Hrvata, koji su živjeli prije rata, ostalo ukupno njih 686.

U Konjicu samo 650 Hrvata od prijeratnih više od 11.500

Na promociju su se, između ostalih, odazvali brojni hrvatski predstavnici vlasti u BiH: predsjednik HNS Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač, zastupnik u Saboru RH iz BiH Radoje Vidović i drugi.

Tijekom promocije u Zagrebu nastupili su klapa „Stina“ i tenor Ivan Jelić. 

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Kojim povodom su dosli nasi JUGOSLAVENI da obiđu nekretnine po ZG?!
    A vidim i SEKE(cistačice cijevi) se vozaju o nasem trosku.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.