U Zagrebu predstavljena monografija o stradanju hercegovačkih franjevaca

U Franjevačkom samostanu Hercegovačke provincije u Zagrebu održana je promocija monografije ”Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću, autora Hrvoja Mandića.

Ova knjiga temelji se na desetljećima istraživanja problematike hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću, a u svojem izvornom obliku riječ je o proširenoj  Mandićevoj doktorskoj disertaciji.

Riječ je o prvoj knjizi mladog povjesničara, a ona donosi cjelovit prikaz vjerske dimenzije društvenoga života koji se značajno i suprotstavljeno isprepletao s komunističkim režimom, koji je netom po svršetku Drugoga svjetskog rata institucionaliziran i formaliziran, iako nije bio i općeprihvaćen među Hrvatima u Hercegovini.

O knjizi su govorili:

 • akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora
 • prof. dr. sc. Damir Boras, Rektor Sveučilišta u Zagrebu
 • dr. sc. Mario Jareb, Hrvatski institut za povijest
 • autor dr. sc. Hrvoje Mandić

Rektor Boras je istaknuo kolika je važnost istine i traganja za istom te naglasio kako je potrebno puno hrabrosti da bi se do istine došlo te da nas spoznaja o određenoj istini treba potaknuti da ujedno i praštamo i priznajemo vlastite pogreške. Istaknuo je i značaj hercegovačkih franjevaca i njihovog gimnazijskog i visokog obrazovanja kroz povijest hrvatskog naroda u prošlom stoljeću.

Akademik Reiner je u svom izlaganju naglasio kako je knjiga prije svega znanstveno djelo u kojem je na jedan kvalitetan način prikazan odnos između dobra i zla. Akademik je naveo kako se s jedne strane nalazilo dobro, a s druge strane zlo te je u knjizi dokazano kako je tadašnja komunistička partija Jugoslavije ciljano ubijala hercegovačke franjevce, koji su u potpunosti ubijeni nevini, zbog čega su oni kršćanski mučenici. Akademik je također naglasio značaj i ulogu hercegovačkih franjevaca kao svojevrsnih nositelja obrazovanja i kulture u Hercegovini.

Povjesničar dr. sc. Mario Jareb naveo je kako je knjiga autora u svojoj biti proširena doktorska disertacija u kojoj je na znanstveni obrađena jedna složena društvena stvarnost te da su u knjizi  pobijene neistinite konstrukcije stvarnosti komunističkog režima i kasnije jugoslavenske historiografije. Mario Jareb preporučio je knjigu jer smatra kako je autor na stručan način objasnio i razotkrio suštinu komunističke propagande i to upravo istu kakvu vidimo danas u Rusiji i invaziji ruske vojske na Ukrajinu.

Predstavljanje je bilo popraćeno izvođenjem prigodnih skladbi na glasoviru u izvedbi Bože Cigića, studenta zagrebačke Muzičke akademije, dok je program vodila Višnja Spajić. Nakon predstavljanja, gosti su se družili uz prigodnu zakusku u predvorju dvorane u organizaciji franjevaca, na čelu sa fra Svetozarom Kraljevićem i fra Antom Bekavcem, i Zavičajne zajednice Široki Brijeg pod vodstvom Frane Spajića.

Knjiga, u izdanju AGM-a, ima ukupno 496 stranica, 2.012 fusnota i sadrži 22 poglavlja. Na kraju knjige nalazi se sažetak na engleskom jeziku, kazalo s preko 700 imena i popis literature. Slijedom toga u knjizi se nalazi 50-ak fotografija, faksimila dokumenata i vojnih zemljovida.

O autoru knjige: Hrvoje Mandić rođen  je 1987. u Mostaru. Na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu doktorirao je 2020. na temu Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću. Zaposlen je u Središnjem uredu za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

 • Grebli vas više franjevci
  Ubijeno 2000 nedužnih ljudi, ali su bitni samo franjevci
  Pojedini franjevci su postali najveći izdajnici i vjere i hrvatskog naroda
  Pogledajte krug ljudi s kojima se druže, pogledajte vozni park, pogledajte investicije , pogledajte društveno ponašanje.
  I koja je meni korist od ove monografije
  Izdate jednu monografiju koja košta ohoho para, a cesta mi u sred grada stoji raskopana već 20 dana
  Grebite me, samo uši ne dirajte

 • Koliko je koštala izgradnja Vjeronaučne zgrade,danas Galerije
  Nije bilo traženja od Puka i vjernika.Tko su bili počasni uzvanici ? Nečija prijateljstva su mnoge koštala pa su i djeca patila,radi laži koji su trebali postati istinom .Svi mi imamo svoja pamćenja!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.