U Zagrebu novi prometni znak zbunio vozače

Gradski čelnici Grada Zagreba uputili su Ministarstvu prometa prijedlog za uvođenje žutog kvadrata, takozvanog “boxa”. Plan je da se kvadrati postave na najprometnija zagrebačka raskrižja kako bi se smanjile prometne gužve. Novi znak horizontalne signalizacije u Zagrebu uvodi se po uzoru na svjetske metropole.

Psihološki utjecaj na vozače

Primjerice, raskrižje Zvonimirove i Šubićeve, Miramarske i Vukovarske ili Vukovarske s Ulicom Hrvatske bratske zajednice u špicama ne bi više bilo puno automobila, objasnili su u Gradu za Večernji. Kažu kako “yellow box” psihološki utječe na vozače koji bi zbog zadržavanja u njemu mogli biti kažnjeni.

Princip je vrlo jednostavan, kažu u Gradu. “Kvadrat se označuje usred prometnog križanja, i ako vozač procijeni da će se u njemu zadržati neko vrijeme prije nego što uspije skrenuti, u njega ne bi trebao ni ulaziti”, objasnili su u Gradu te dodali da je iskustvo drugih gradova pokazalo da obilježavanje znatno poboljšava protok prometa, s obzirom na to da je prije bilo zastoja zbog vozila koja su ostajala u raskrižjima te tako onemogućila poprečni tijek prometa, posebno kad je tim autima bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu. Osim toga, primijećen je brzi ciklus prolaska vozila koja na raskrižju skreću lijevo jer im je slobodan prolaz omogućen dulje nego što je prije bio slučaj.

Za zadržavanje vozila usred raskrižja propisana je kazna koja iznosi tisuću kuna, no gotovo se nikad ne naplaćuje.

U Gradu tvrde da uvođenje znaka nije u svrhu kažnjavanja vozača

“Teško se to može sankcionirati jer policajac ne može utrčavati u križanje. S pomoću žute površine točno ćemo moći utvrditi tko u raskrižje nije trebao ući, što ćemo vidjeti preko kamera za parkirališni videonadzor koje su već postavljene na prometnim raskrižjima”, objasnio je savjetnik gradonačelnika Mate Kraljević, koji je inicirao prijedlog žute površine. Tvrdi kako cilj uvođenja nije kažnjavanje vozača, već osiguravanje veće siguronosti i bolje protočnosti prometa. “Novim horizontalnim znakom neće se ubrzati samo protok automobila nego će na raskrižjima na kojima postoje i tramvajske pruge biti omogućen brži prolazak javnom prijevozu”, objasnili su.

(www.jabuka.tv) 

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.