U utorak presuda Ratku Mladiću, tužitelj očekuje potvrdu doživotne kazne

Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz je uoči izricanja pravomoćne presude Ratku Mladiću kazao kako očekuje da će mu biti potvrđena kazna doživotnog zatvora, ali je upozorio na sve veći problem nijekanja karaktera ratnih zločina u BiH, a posebice genocida u Srebrenici.

Optimistični smo da smo uspjeli uvjeriti suce Žalbenog vijeća da potvrde izrečenu prvostupanjku presudu, rekao je Brammertz u intervju za BH Radio 1.

Petočlano Žalbeno vijeće MICT-a presudu Mladiću izreći će u sjedištu tog suda u utorak u Den Haagu. Tužiteljstvo MICT-a djelomice se žalilo na presudu koju je vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreklo ratnom zapovjedniku vojske bosaskih Srba 2017. godine i kojom je on osuđen na doživotni zatvor.

Mladić je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, no vijeće ICTY-a je odbacilo optužbe da je odgovoran i za genocid počinjen u još pet općina u BiH 1992. godine, poput Prijedora gdje su snage bosanskih Srba prognale i pobile gotovo cjelokupno hrvatsko i bošnjačko stanovništvo.

Tužiteljstvo je zatražilo da drugostupanjsko vijeće MICT-a potvrdi i tu točku optužnice, a tome se nadaju i žrtve zločina dok Mladićeva obrana očekuje oslobađajuću presudu ili barem ponavljanje suđenja.

Brammertz je uvjeren da će kazna doživotnog zatvora biti potvrđena, ali je upozorio kako će i nakon toga ostati problem kojega stvaraju pokušaji da se sudski dokazane činjenice osporavaju a zločini relativiziraju. Brammertz ističe kako je veličanje ratnih zločinaca i nijekanje genocida u regiji zapadnog Balkana sada prisutnije nego je to bio slučaj prije deset godina pa na to planira upozoriti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kada tom tijelu bude podnosio redovito izvješće o radu Tužiteljstva MICT-a.

Dodao je kako se ne smije tolerirati neodgovornost političara kada oni govore da u Srebrenici nije bilo genocida što je teza na kojoj opetovano inzistiraju sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hoće li presuda Mladiću nešto promijeniti? Na žalost, mislim da ishod neće utjecati na neke od nacionalističkih političara, ali rekao bih da će ovo biti vrlo važna odluka kako bi se podržala istina, realnost počinjenih zločina, brutalnost počinjenih zločina. Ovo će biti vrlo važna odluka, kazao je Brammertz podsjećajui kako je više od 150 svjedoka u Den Haagu svojim iskazima potvrdilo kakvi su strašni zločini počinjeni u Srebrenici a uz to su prikupljeni brojni materijalni dokazi koji su neoborivi.

Na pitanje je li ipak moguće očekivati pomirenje na temelju sudski dokazanih istina i činjenica o ratnim zločinima, Brammertz je odgovorio da sami sudski procesi ne dovode automatski do pomirenja, ali se njima stječu preduvjeti koji pružaju šansu za pomirenje.

Ako se želite dogovoriti o zajedničkoj budućnosti, morate se složiti oko prošlosti i morate prihvatiti utvrđenu odgovornost pojedinaca koji su počinili stravične zločine, tako da iskreno mislim da su sudska procesuiranja pred ICTY-em, ali i sudska procesuiranja na lokalnoj razini izuzetno važna i da su preduvjet za pružanje šanse za pomirenje.

Glavnom zaprekom procesima pomirenje smatra političare koji još uvijek žive u prošlosti i koji više vole govoriti o duhovima prošlosti nego se baviti problemima s kojima se ljudi danas suočavaju.

To je veoma razočaravajući razvoj događaja koji ne odobravamo, kazao je Brammertz.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • nadam se da će biti presuda za genocid i u ostalim opcinama a i agresija Srbije na tadasnju RBiH. Hrvatska je za mnogo manji broj zlocina proglasena agresorom pa bi trebala i Srbija. Naprimjer u Prijedoru je 1992. ubijeno i nestalo oko 4 tisuce Bosnjaka i Hrvata u organiziranoj kampanji koja je ukljucivala logore, masovna ubojstva, silovanja, deportacije, masovne grobnice kao sto je Tomasica sto je prouzrocilo totalni nestanak Bosnjaka i Hrvata koji su cinili preko 55 tisuca u ovoj opcini. Kada se pogleda Prijedor da se primjetiti da svih pet elemenata iz konvencije o Genocidu se pocinjeni u Prijedoru. Slicno se da primjetiti i u Visegradu koji je poznat po tome sto su velike skupine bosnjackih civila zatvarane u kuce i zive zapaljene. Primjeri su Pionirska ulica i Bikavac gdje je 150 civila zivo zapaljeno, a ukupno oko 2 tisuce je ovdje ubijeno. Jos jedan primjer je Zvornik gdje je u jednom danu 1. lipnja pobijeno 684 bošnjačka civila u Bijelom potoku. Zatim Biljani kod Ključa gdje je 10. srpnja iste godine pobijeno 260 civila. Diljem rs vidimo isti genocidni obrazac koji se ponavlja iznova i dozivljava kulminaciju srpnja 1995. u Srebrenici i Žepi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.