U tri bh. grada najtoplija godina: Izmjerene nikad veće temperature u ovo doba godine

Prema preliminarnoj analizi, prosječna godišnja temperatura zraka u Bosni i Hercegovini bila je znatno veća u odnosu na referentno razdoblje (1961-1990.).

Kako je priopćeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), na meteorološkim stanicama Bihać, Sanski Most i Tuzla 2019. godina je najtoplija od početka službenih mjerenja.

U Bihću je tako srednja godišnja temperatura lani iznosila 13,2, a u Tuzli 12,2 stupnjeva.

Pozitivna temperaturna odstupanja, u odnosu na navedeno razdoblje, na većini stanica bila su veća od dva stupnja Celzijusa. Najveća odstrupanja bila su u travnju i studenom. Siječanj i svibanj su jedina sva mjeseca koja su u protekloj godini bili hladniji od prosjeka, objašnjavaju iz FHMZ, prenosi Radiosarajevo.ba.

Ukupne sume padavina u Bosni bile su u granicama ili nešto manje, a u Hercegovini iznad prosjeka. Na većini stanica najmanje mjesečne sume padavina izmjerene su u listopadu, a najveće u svibnju i studenom. U studenom na meteorološkoj stanici Livno izmjerene je 427 mm padalina, što je, kako objašnjavaju u Zavodu, druga najveća zima od početka službenih mjerenja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.