U svijetu bi moglo doći do potpune nestašice važnog metala

Svijet bi se uskoro mogao suočiti s nestašicom litija zbog velike potražnje za ovim metalom, a neki analitičari očekuju da će se to dogoditi već 2025. godine.

BMI, istraživačko odjeljenje njujorške agencije Fitch Solutions, u nedavnom izvještaju je zaključilo da će nestašica litija nastati već za dvije godine zbog velike kineske potražnje, navodi CNBC, prenosi Biznisinfo.ba.

Očekujemo da će kineska potražnja za litijem za električna vozila od 2023. do 2032. godine porasti u prosjeku za 20,4 posto godišnje, navedeno je u izvještaju.

Proizvodnja litijuma u Kini će u istom periodu porasti u prosjeku za šest posto, što ne može zadovoljiti ni trećinu potražnje.

U svijetu je 2021. godini proizvedeno 540.000 tona litija, a Svjetski ekonomski forum (WEF) prognozira da će globalna potražnja za litijem u 2030. godini biti preko tri milijuna tona.

Vjerujemo da će u svijetu nastupiti nestašica litija. Naravno, predviđamo rast ponude, ali će potražnja rasti mnogo bržim tempom, izjavila je direktorica Deutsche Bank za istraživanje litijuma i čiste tehnologije Corinne Blanchard.

Predviđa “mali deficit” ekvivalenta litij-karbonata (LCE) između 40.000 i 60.000 tona do kraja 2025. godine, ali smatra da će na kraju 2030. godine ovaj deficit biti već 768.000 tona LCE-a.

Drugi analitičari ne vide da će svjetski deficit litija doći tako brzo, ali ipak predviđaju manjak do kraja decenije.

Prema podacima kompanije Refinitiv, u svijetu trenutno postoji samo 101 rudnik litija, prenosi Tanjug.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.