U svibnju jeftinija potrošačka košara

Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za svibanj ove godine iznosi 2.039,86 KM i za 34,99 KM je jeftinija od potrošačke košare za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za ožujak ove godine iznosila je 916 KM (prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 21 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u veljači ove godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom je 44,9 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košare u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaru čine  – prehrana (39,3 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,2 posto), higijena i održavanje zdravlja (5,7 posto), obrazovanje i kultura (12,5 posto), odjeća i obuća (14,7 posto), prijevoz (6,8 posto), te održavanje domaćinstva (5,8 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra, za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.