U sukobu Armenije i Azerbajdžana stradala dva francuska novinara, u teškom su stanju

Dvojica francuskih novinara koji rade za list Le Monde u teškom su stanju nakon što su pogođeni granatama azerbajdžanskih snaga u gradu Martuniju zapadno od regije Nagorno-Karabaha, armenski izvor rekao je za Reuters.

Glavni urednik Luc Bronner rekao je Reutersu da su ozlijeđena dvojica novinara Le Mondea, od kojih je jedan fotoreporter. Drugi detalji nisu poznati.

Novinari su rođeni 1989. i 1991. i snimali su civile sa skupinom novinara u Martuniju zapadno od regije Nagorno-Karabaha, rekao je armenski izvor.

Nagorno Karabah se odcijepio od Azerbejdžana u ratu 1990/94. u kojem je poginulo 30.000 ljudi, ali u svijetu nije priznat kao neovisna republika.

Ponovno izbijanje “zamrznutog sukoba” koji je slijedio nakon raspada Sovjetskog Saveza izazvalo je zabrinutost za stabilnost južnog Kavkaza, područja kojim prolaze važni plinovodi i naftovodi. Također se strahuje od uvlačenja u sukob regionalnih sila – Rusije i Turske.

Ovo su najžešći sukobi od 90-ih između dviju strana zbog područja koje je dio Azerbejdžana, ali čije je stanovništvo većinski armensko i u potpunosti njome upravlja.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.