U sukobima na Kosovu ozlijeđen 41 vojnik KFOR-a i više od 50 Srba

Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) priopćile su u ponedjeljak da je 25 vojnika iz multinacionalnog kontingenta ozlijeđeno tijekom akcije obuzdavanja srpskih prosvjednika u općini Zvečan, na sjeveru Kosova, gdje se prosvjedi Srba očekuju i u utorak.

Postrojbe KFOR-a raspoređene su u četiri općine na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, u cilju obuzdavanja nasilnih demonstracija kojima je povod bio preuzimanje dužnosti gradonačelnika, etničkih Albanca, izabranih na lokalnim izborima u travnju koje su Srbi bojkotirali.

Nekoliko vojnika talijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo rane sa prijelomima i opeklinama uslijed eksplozije zapaljivih naprava, objavio je KFOR-a na Twitteru. Svi ozlijeđeni su pod nadzorom medicinskog osoblja.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak navečer, u izvanrednom obraćanju, rekao je da je u sukobima ozlijeđen 41 vojnik KFOR-a, najviše iz mađarskog i talijanskog kontigenta, te više od 50 Srba, od kojih su trojica teško ranjena.

Vučić je za izazivanje sukoba optužio kosovskog premijera Albina Kurtija, izvještava Hina.

Predsjednik Srbije je u povodu sukoba na Kosovu telefonom razgovarao sa šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i ministrom vanjskih poslova Italije Antoniom Tajanijem i izvijestio ih o situaciji, rekavši da je to “organizirao Albin Kurti” i da su svi to znali danima. Vučić je zbog toga od Borrella i Tajanija zatražio “da ga urazume”, priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Zapovjednik misije KFOR-a talijanski general Angelo Michele Ristuccia rekao je da su ničim izazvani napadi na postrojbe NATO-a neprihvatljivi i da će KFOR nastaviti nepristrano ispunjavati svoj mandat. On je naglasio da prati razvoj situacije i suosjeća s pripadnicima misije ozlijeđenim tijekom sukoba.

Nasilje na kosovskom sjeveru osudili su SAD, Njemačka, Italija, misije Europske unije i UN-a na Kosovu (UNMIK).

Nekoliko stotina pripadnika desničarskih organizacija blokiralo je u ponedjeljak navečer nakratko autocestu kroz Beograd prosvjedujući zbog interveniranja KFOR-a na sjeveru Kosova. Prosvjednici, pretežito mladi, nosili su zastave Srbije i transparente s natpisima „Nema predaje“, uzvikujući „izdaja, izdaja“ i „Kosovo je srce Srbije“.

Vučić je za utorak ujutro sazvao sastanak s predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu, te odvojene sastanke s veleposlanicima Rusije i Kine.

Albanski premijer Edi Rama poručio je vlastima u Prištini da pažljivo slušaju saveznike i da ne idu putem na kojem bi Kosovo pretrpjelo štetu. To nije apel, nego potreba, napisao je Rama na Twitteru, te dodao da za ozlijede vojnika KFOR-a izravno smatra odgovornima “slijepe agresore”.

To, nažalost, šteti Kosovu u očima njegovih nezamjenljivih saveznika i prijatelja. Što duže traje ovaj opasan i nepotreban sukob, to više šteti Kosovu, naveo je Rama.

Prema izvješćima beogradskih medija i portala sa sjevera Kosova, situacija u Zvečanu je poslije sukoba večer bila mirna, a ispred zgrade općine i dalje su jake snage KFOR-a.

Novi prosvjedi Srba na sjeveru očekuju se i u utorak.

(www.jabuka.tv | Foto: Reuters)

5 komentara

  • Velikosrpska politika je duboko ukorjenjena i u Zapadnoj Hercegovini preko vrha HDZ-a BiH i starih šefova Udbe. Zbog toga je hrvatski narod u Herceg Bosni zapušten, teško podijeljen i masovno iseljava. Dovoljno je ući u neku robnu kuću i odmah se vidi da je 70% poljoprivredno stočarskih proizvoda iz Srbije i Republike Srpske, a u Herceg Bosni poljoprivreda i stočarstvo potpuno uništeni.

  • Ako neđe ima nekih problema vazda su umišani srbi. Veoma zaosto i naporan narod , stvarno su više dosadni. Šiptarima želim da pripoje kosovo albaniji i stvore konačno veliku albaniju.

  • Ali,,30 godina u RS i Srbiji, govori o ratovanju,,ratovima,napadima,,
    mržnji, prema drugim narodima,
    pa ima li ijedan SRBIN normalan da kaze ,,dosta više,,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.