U Stocu otvoren privremeni područni ured Misije OESS-a u BiH

Privremeni područni ured Misije OESS-a u BiH otvoren je u ponedjeljak u Stocu, s ciljem aktivnijeg angažmana u toj općini. Voditelj Misije OESS-a u BiH, veleposlanik Jonathan Moore kazao je kako će ovaj privremeni ured, čije su otvaranje podržala sva tri člana Predsjedništva BiH, kao i sami Stočani, služiti i biti na raspolaganju građanima te općine.

Mi ćemo s ovim privremenim uredom Stočanima biti kolege, partneri, promatrači i veza s međunarodnom zajednicom – naglasio je Moore, izrazivši uvjerenje kako neće biti potrebe do daljnjeg ostati u Stocu, s obzirom da je riječ o privremenom uredu koji će biti otvoren nekoliko mjeseci.

Kada je u pitanju ponavljanje izbora u Stocu, veleposlanik Moore kaže kako je jasna potreba da se vrati demokracija Stočanima, a što opet ovisi od odluke Središnjeg izbornog povjerenstva.

– OESS nema takvu ulogu niti ovlasti, niti će utjecati na njihovu odluku. Naša uloga nije u tome da radimo nešto posebno u vezi s izborima. Mi ćemo poštovati ulogu i odluku Povjerenstva – kazao je Moore dodavši kako se nada da će se odluka o ponavljanju izbora u Stocu donijeti što prije.

Otvaranje privremenog ureda OESS-a u Stocu pozdravili su načelnik Stoca Stjepan Bošković, prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH Bruce Berton, te drugi dužnosnici koji su nazočili ceremoniji otvaranja.

– Misija OESS-a je kroz razne reforme već duže vrijeme prisutna u Stocu, a otvaranje privremenog ureda jedan je vid pomoći svima nama i smatram da je to dobro za našu općinu – kazao je načelnik Bošković.

Komentirajući ponavljanje izbora u Stocu, načelnik Bošković je kazao da ono što je sada razvidno je to da se vrši politički pritisak na Središnje izborno povjerenstvo (SIP).

– Predsjednik SIP-a Ahmet Šantić je već u protekli četvrtak ili petak na sjednici trebao staviti odluku o Stocu, na način da se ponove izbori kao da se ništa nije dogodilo. Koliko znam, protiv takvog su rješenja bili ostali članovi Povjerenstva i tražili su dodatnu i potpunu informaciju zašto su izbori u Stocu prekinuti i tko ih je prekinuo. Stoga će se, koliko sam mogao iščitati iz medija, naknadno donijeti odluka o izborima u našoj općini. Ono što se očekuje od SIP-a je da, sukladno izbornom zakonu i po svojim ovlastima, sve one koji su prekinuli, odnosno koji su nam ukrali izbore, primjereno kazni, odnosno donese odluke o skidanju s listi – zaključio je Bošković.

Otvaranje ureda pozdravio je i prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH Bruce Berton koji je izrazio nadu u pozitivne promjene u općini Stolac, a kada su u pitanju izbori i njihovo ponavljanje, Berton je kazao kako treba sačekati odluku SIP-a, kazavši kako je uvjerenja da se izbori u Stocu trebaju ponovno održati.

Da se izbori trebaju ponoviti mišljenja je i kandidat za načelnika općine Stolac Salmir Kaplan jer po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ne može sebi dozvoliti da ima još jedan Mostar.

– Potrebno je osigurati fer, korektne i poštene demokratske izbore jer bez toga nema ništa – kazao je Kaplan koji je također naglasio značaj otvaranja privremenog ureda OESS-a u toj općini.

Privremeni područni ured Misije OESS-a u Stocu svojim će aktivnostima nastojati doprinijeti stabilizaciji odnosa u lokalnoj zajednici te ubrzati pozitivne promjene u tom dijelu BiH.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.