U srijedu se objavljuje javni poziv za popisivače i općinske instruktore

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u suradnji s Federalnim zavodom za statistiku i Republičkim zavodom za statistiku Republike Srpske objavit će sutra javni poziv za prijavu kandidata za općinske instruktore i popisivače, priopćeno je iz ove agencije.

Ovim javnim pozivom, popisna povjerenstva općina i gradova pozivaju sve zainteresirane kandidate da se prijave za obavljanje poslova općinskih instruktora i popisivača u provođenju Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine.

Zainteresirani građani mogu se prijavljivati od 11. srpnja do 31. srpnja 2013. godine svakog radnog dana u terminu od 10 do 15 sati tako što će osobno doći u prostorije popisnih povjerenstava općina i gradova i popuniti tipski obrazac “Prijava za sudjelovanje u Popisu“.

Javni poziv će biti objavljen u medijima, na službenim web stranicama statističkih institucija u BiH te na oglasnim pločama i web stranicama općina i gradova.

Više informacija Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i Republički zavod za statistiku Republike Srpske objavit će 10. srpnja 2013. godine.

Općine, gradovi i Brčko Distrikt BiH će objaviti tekst javnog poziva na oglasnim pločama i drugim javnim mjestima na području svoje općine ili grada, uključujući i svoje službene web stranice.

Kandidate biraju Popisna povjerenstva lokalne samouprave, a kriteriji za izbor popisivača i općinskih/gradskih instruktora su da je državljanin BiH, da ima najmanje 18 godina na dan kad aplicira (punoljetna osoba), da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak, da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje, da je, ako je moguće, stanovnik naseljenog mjesta ili općine/grada – da bude raspoloživ preko dana, uvečer i vikendom za posao, da posjeduje psiho-fizičke sposobnosti za obavljanje terenskog rada – i za popisivače – da ima čitak rukopis.

Prednost će imati nezaposleni, a kod popisivača važan je čitak rukopis zbog tehnologije obrade (skeniranja) popisnica.

Za potrebe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, bit će angažirano 18.879 popisivača, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto, koji će biti angažirani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata, 2.464 općinskih instruktora.

Svaki instruktor će biti nadležan za sedam do deset popisivača, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažirani u slučaju odustajanja. Popisivači i instruktori koji budu sudjelovali u popisu primit će naknadu za izvršene zadatke.

Popisivači će dobiti po jednom popunjenom obrascu od 1.75 do 1.95 KM u ovisnosti od područja u kojem će raditi (ruralno ili urbano), a instruktori 70 KM po popisivaču (a najniža zarada može biti 280 KM).

Kandidati za popisivače i općinske/gradske instruktore proći će obuku nakon koje će biti testirani. Popisno povjerenstvo lokalne samouprave zatim vrši imenovanje izabranih kandidata za popisivače i općinske/gradske instruktore i one koji će im biti zamjena.

Imenovani popisivači i instruktori potpisuju ugovor i izjavu o zaštiti povjerljivih podataka. (Fena)

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.