U srijedu je neradni dan u FBiH

Srijeda, 1. ožujka, neradni je dan u Federaciji BiH.

U FBiH u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine (”Službeni list RBiH”, broj: 9/95), državna tijela, poduzeća i druge pravne osobe ne rade na Dan neovisnosti.

Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine – 1. ožujak obilježava se jedan dan i to na dan samog praznika.

U Republici Srpskoj ovaj datum se ne obilježava.

U srijedu će se obilježiti 31. godišnjica referenduma o neovisnosti, koji se održao 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine, kada se više od dvije trećine bh. građana izjasnilo za demokratsku i neovisnu Bosnu i Hercegovinu.

Referendum za neovisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražnog povjerenstva međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Referendum je ujedno bio i uvod u krvavi rat.

Punoljetni građani tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasovali su o neovisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Na referendumu o neovisnosti Bosne i Hercegovine glasovalo je 2.073.568 građana/glasača BiH (izlaznost 64,3 posto), od kojih je 99,7 posto bilo za neovisnost. Bosna i Hercegovina je proglasila neovisnost 1. ožujka 1992. godine, a rezultati referenduma su prihvaćeni 6. ožujka iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Zakon o Danu neovisnosti donesen je 1993. godine, a dopunjen 1995. i objavljen u Službenom listu RBiH broj 9/95.

(www.jabuka.tv)

49 komentara

 • Na ovaj dan Hrvati su prevareni jer nisu glasali za ovakvu BIH. I sramota je da se u našoj županiji obilježava ovaj dan

 • A što se to slavi ? Dan nezavisnosti? A gdje vidite tu nezavisnost? Ja vidim međunarodni protektorat i stalne pokušaje muslimana da bih pretvori u džamahiriju.

 • Povijesni poraz zagreba. Pratar na brigu sa oltara govorio da moramo glasat za neovisnost bih. I najveci odaziv i postotak bio u sirokom. I onda ostadosmo u tamnom vilajetu. Da smo i mi glasali protiv ko srbi, nebi postojala i sad bi zivili u hrvatskoj. Jedina povijesna prilika propala

  • Malo si glup. Misliš da bi tvoj glas nešto promijenio. Zapadne Hercegovina nije imala nikakve šanse da se izdvoji iz BiH i postane dio Hrvatske. To jednostavno ne ide tako.

  • Tutić Zrinko, radio sam i u BiH i na zapadu, na zapadu se radi na sate i potrebno je nabiti sate i pomalo raduckati, a kod nas nikad zadovoljit gazdu! Tako da sam skonta da su nase gazde kao i qurwe, nikad ih zadovoljit!!!! A o mirovini da i ne govorim, sramotno je usporedjivat, da je Bog dao da sam na zapadu proveo sve one godine koje sam prove radeci u bivsoj drzavi i BiH!!!! Ali dobro je i ovako, Bogu hvala na švicarcima i njemcima te njihovom sustavu!!!

 • Čuj ovoga živjeli bi u Hrvatskoj da se drugačije glasalo,daj probudi se..Koliko je Hrvatskoj trebalo tad da je priznaju u njenim granicama koje je imala kao Republika u sastavu bivše države..Šta ti misliš da bi netko priznao takvu Hrvatsku da je sebi bilo šta pripojila..Uostalom da ti danas daju zeleno svjetlo svi za npr,pripojenje Zapadne Hercegovine Hrvatskoj na referendumu u Hrvatskoj većina bi bila protiv toga…Šta ti misliš da je netko željan nas u Hrvatskoj,a isti vrag i sa Srbima u RS većina bi bila protiv pripojenja njih Srbiji..Šta ti misliš da si nekome npr.u Rijeci,Varaždinu,Zagrebu ti bitan samo zato što si Hrvat..

   • 11:31,vole nas i mi volimo njih, bez vas koji ste se uvukli u Hr i pišete protiv Hrvatske i Hrvata.Treba vam oduzeti papire koje niste mogli ni po čemu dobiti. Mi smo jedno đžaba vas to mori,ali nek mori.

 • Kunem se rođenom materom da sam glasovao protiv.Pratri su onda odigrali krivi potez, uzas jedan, a sada pricaju malo drugaciju pricu.I ne samo oni nego i ovi koji su ispred nas Hrvata na vlasti 30 godina i lijepo zive bas zbog toga sto se krivo tada glasovalo po onoj mantri Zavadi pa vladaj.

 • Zakon o Danu neovisnosti donesen je 1993. godine…. Ma vidi ti to donijeli su zakon o prazniku dok su ubijali Hrvate i sada mi trebamo slaviti taj dan. Stockholmski sindrom ili samo jeftina prodaja dostojanstva za jedan neradni dan

 • Vi gore koji prišete “ko da nas netko želi” u RH….
  Ne baljezgajte gluposti,u ovo vrijeme niko nikog ne poštuje na čitavoj kugli zemaljskoj,no to nemože umanjiti činjenicu da smo Hrvati,da je naša domovina Hrvatska.i da ova Hrvatska u avnojevskim granicama nije stvarni i povijesni hrvatski teritorij!
  Kad pričamo o takozvanoj Bosni i Hercegovini ona je međunarodni protekotrat koji sačuvan da bi stalno bio kamen smutnje.
  Srbi su naši neprijatelji ali su bili u pravu što nisu izišli na referendum, kasnije se pokazalo tko su muslimani i kakavi su !
  Što se tiče “fratara”, pa ta vrsta je uvijek za novac.

 • Za 12.18.
  Pakašu jedan nabijem i tebe i Jugu u bulju.Ali si uhljeb iz kakve agencije,EP ili slično dok se tako propinjes na zadnje noge.Da da pogodio te komentarom pa se bojiš.A da..mozda si ćak iz Civilne zaštite..obrazovan,uljudan ,pametan i postenjačina.Čast izuzecima tamo ali ne i takvima kao sto si ti.Džabalebarošu i rektalni alpinista.

   • Ti i ne znas sta je to “fudbal” jer si jedan od onih koji je zbario školu tipa Nikad nije kasno.Takvih vas je 99 % ali ste podobni ..poviris na Biro radi osoba kao ti,poviris u ZZO ovjerava knjizice kcerka od onoga umjetnika ,poviris u CIPS takvih petoro kao ti..nemoj da nabrajam jos bjedniče nego upamti da ste niko u nista..obicni crvi.

 • Pratri su tada rekli da se glasuje,zato 01.03. treba proslaviti rodbina od pratara, pošto ih 92% radi u društvenom sektoru!!

 • Ti i ne znas sta je to “fudbal” jer si jedan od onih koji je zbario školu tipa Nikad nije kasno.Takvih vas je 99 % ali ste podobni ..poviris na Biro radi osoba kao ti,poviris u ZZO ovjerava knjizice kcerka od onoga umjetnika ,poviris u CIPS takvih petoro kao ti..nemoj da nabrajam jos bjedniče nego upamti da ste niko u nista..obicni crvi.

 • Ima Široki svoje dušmane,stavili smrdljivi kiosk s cigarama djeci u školi na Lisama skoro u učionici,ruke im se osušile.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.