U Splitu prosvjed ispred HNK zbog Frljićeve predstave

Ispred HNK Split okupilo se nekoliko stotina prosvjednika zbog večerašnje predstave Olivera Frljića ‘Naše nasilje i vaše nasilje’.

“Na ovom prelijepom trgu jedna do druge su dvije institucije koje se dopunjuju, s jedne strane HNK, a s druge strana Gospa od Zdravlja. Osoba koja ujedninje ove dvije institucije je Marko Marulić, otac hrvatske književnosti”, rečeno je na skupu.

Uoči večerašnje izvedbe svoje su komentare za Radio Split danas dali gradonačelnički kandidati. Kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika Andro Krstulović Opara smatra da je žalosno da je takva predstava uvrštena na program Marulićevih dana, prenosi HRT.hr.

“Žalosno je što se na manifestaciji koja treba slaviti dostignuća hrvatskih dramskih pisaca i glumaca, prikazuje predstava koja vrijeđa osjećaje vjernika ne samo jedne vjeroispovijesti”, rekao je Krstulović Opara.

Po njegovu mišljenju organizatori su namjerno stavili ovu predstavu u program Marulićevih dana kako bi “podigli strasti.”

Kandidat Hrvatske građanske stranke Željko Kerum je istaknuo kako svi koji su dali podršku toj Frljićevoj predstavi trebaju “kazneno odgovarati. “Ova predstava je vrijeđanje vjernika, to je rasizam i sijanje rasne podjele i mržnje”, smatra Kerum.

Kandidatkinja stranke Pametno za gradonačelnicu Splita Marijana Puljak, pak, smatra kako misija kulture i jest da provocira i propituje neke vrijednosti u društvu.

Predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” izazvala je prijepore i na gostovanjima u Poljskoj, regairanje vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića u Sarajevu, a Splitsko-makarska nadbiskupija pozvala je odgovorne da razmotre njezino uvrštavanje na program Marulićevih dana.

Ministarstvo kulture je u subotu priopćilo da su “poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine”.

Braniteljske i stradalničke udruge Splita i Splitsko-dalmatinske županije podnijele su danas kaznenu prijavu protiv redatelja te predstave Olivera Frljića i njegove asistentice Barbare Babačić, intendanta splitskog HNK i ravnatelja Festivalskog vijeća “Marulićevih dana” Gorana Golovka i izbornika Igora Ružića zbog vrijeđanja nacionalnih i vjerskih osjećaja.

Pitamo se je li Frljić uprizorenjem predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ imao za cilj potaknuti neki novi vjerski rat ili mu je cilj uništiti turističku sezonu kao najprofitniju granu hrvatskog gospodarstva provocirajući predstavom mogući teroristički čin pred sam početak sezone jer ova predstava vrijeđa vjerska osjećaja muslimanskog naroda, rekao je Ivan Turudić u ime Koordinacije braniteljskih udruga.

Usprotivio se, kako je rekao, vrijeđanju naroda druge vjeroispovijesti kad znamo da su muslimani podnijeli s nama žrtvu u Domovinskom ratu i veliki broj ih je dao život za slobodu.

Podsjetio je kako Frljić svojom predstavom “digao na noge” i cjelokupnu javnost u Poljskoj gdje je reagirao i poljski ministar Glinski, obećavši da neće financirati festival Malta u Poznanju ako na njemu sudjeluje Frljić. Riječ je o predstavi Kletva poljskog kazališta Powszechny.

Turudić je rekao da je u BiH zbog Frljićeve predstave reagirao vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić koji je poslao pismo Tužiteljstvu BiH, gradonačelniku Sarajeva, predsjedniku Vlade sarajevskog kantona, apostolskoj nuncijaturi u BiH, a u prošlu je subotu je protiv uvrštavanja te predstave na repertoar “Marulićevih dana” reagirala i Splitsko-makarska nadbiskupija.

Zar to nije bilo dovoljno upozorenje, Frljiću, njegovim istomišljenicima, institucijama u gradu Splitu koje su donijele odluku o izboru predstave za ‘Marulićeve dane,’ poglavito ako znamo kako program ‘Marulićevih dana nisu podržali predstavnici Ministarstva kulture i Splitsko-dalmatinske županije koji novcem poreznih obveznika i financiraju ovu blasfemiju usred Splita, u prostoru HNK koji je svojim nazivom simbol i Republike Hrvatske, hrvatskog naroda i njegove tisućljetne kulture?” upitao je Turudić.

(www.jabuka.tv)
12 komentara

  • Zašto braniteljska udruga nije podnijela krivičnu prijavu protiv HDZ i Tajkuna koji su uništili tvornice tvrtket itd. ? Gdje su BISKUPI ŠTO NE pomognu sirotinji tako da crkva da proda bogate nekretnine i novac podjeli sirotinji. Oce malo morgen. Tipično licemjerje velikih katolika. Isto tako su licemjerni i pravoslavci.. Užas..

  • HAJDUK DUBROVNIK jedi go.na i ti tvoj crveni Split. A ovo je vrhunac Hrvatskog kulturnog života.
    I kad mi netko kaže širi se mržnja. Pa kako nebi poslije ovakve predstave. Ministrice kulture Hrvatske, Plenkoviću i ostali ADZ-OVCI svi ste vi najobičniji šupci a svama i onaj Miro Bulj.
    Danas šuti ko pičkica! A Frljić neka napravi performans di mu konj jebe mamu pa nek uživaju svi zajedno!

  • jadno,ovo je napad na katolike,jos jedan u nizu,nazalost,posljednja vrimena se blize,zlo se ocituje sve jasnije,sotonini segrti smisljaju paklene predstave u kojima se najsvetiji SIN BOZJI,koji proli svoju krv nevinu da otkupi i bjednog Frljica,prikazuje kao silovatelja,njega koji podnese muke nevidjene za spas covjeka,,,moj BOZE,OPROSTI NAM…

  • Opara zatuciani primitivac eto pa se ti počasti time. Ja te pitam majmune majmunski gdje su ti silni katolici bili kada su masovno uništavane tvornice od hdz katolika? Što ne izađu masovno na ulicu za sirotinju i gladne?? Boli ih kurac za potlačene isto kao i biskupe pivskih stomaka.. Bitno da u DU kada je sveti Vlaho dolaze u BMW, MERCEDESIMA AUDIJIMA i ostalim luksuznim limuzinama. A sa oltara pametuju da treba biti skroman skrušen!! A što oni nisu takvi? Nego većina debeli kao svinje.. Sramota..

  • Isto te silne katoličke udruge što tobože vole našu državu i vjeru, zašto ne traže od svojih hdz velikih prijatelja da hvataju zatvaraju tajkune i vrate pokradeno? O tome veliki katolici šute kao najviše kukavice. Zgadi mi se kad na tv vidim te njuške licemjerne kisele. Njima je dobro boli ih kurac za sirotinju..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.