U SNSD-u nezadovoljni dogovorom HDZ-a i SDA oko Mostara

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da migranti postaju ozbiljan problem te traže od vlade tog bh.entiteta da najkasnije do petka napravi plan aktivnosti i mjera koje su neophodne kako bi se reagiralo na sve veću prisutnost migranata na putevima i naseljenim mjestima u RS-u, u kojoj i dalje ne žele migrante.

Tražimo da se osigura potpuna sterilizacija od migranata na našim prostorima i da se osigura potpuna sigurnost naših ljudi, rekao je Dodika na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

RS, kako je dodao, neće dozvoliti nikakve centre za migrante na svom prostoru, podsjetio je da su nedavno u okolici Laktaša migranti potezali oružje na pripadnike policije.

Dodik kaže da “strah, koji se uvlači u ljude od migranata, mora odmah biti eliminiran”.

Jedina, neophodna i brza mjera je da BiH zajedno s entitetima osigura svu logistiku da se migranti koji se nađu evidentiraju iz koje zemlje dolaze te bez oklijevanja deportiraju. To će donijeti sigurnost među sve ljude u BiH. Neprihvatljivo je da od nekih institucija sa Zapada dolaze sve češći zahtjevi da se problem migranata rasporedi širom BiH. To odbijamo i nećemo u tome sudjelovati, dodao je on.

Izvršni komitet SNSD-a je obvezao predsjedavatelja Vijeća ministara BiH da na prvoj sjednici predloži odluku o financiranju lokalnih izbora na prostoru BiH, kako bi se, tvrdi, eliminirali bilo kakvi razlozi o mogućim malverzacijama u vezi s njihovim održavanjem.

Najavljeno je i da će institucije RS osigurati milijun KM za srpsku zajednicu u Federaciji BiH, u kojoj je, kako tvrde, „na snazi diskriminacija srpskog naroda, “jer ih obilaze u razvojnim projektima čime se pokušava utjecati na novo raseljavanje“.

Kada je u pitanju sporazum HDZ i SDA u vezi s održavanjem izbora u Mostaru, u SNSD-u su nezadovoljni, jer su isključeni srpski predstavnici, kao i zbog činjenice da nije uvažavana nacionalna struktura iz 1991. godine na čemu, kaže, upravo inzistira SDA.

Smanjen je postotak našeg sudjelovanja kao konstitutivnog naroda. Kada se upoznamo s ostalim promjenama Statuta Mostara, mi ćemo se opredjeljivati na koji način ćemo se ponašati prilikom izmjene Izbornog zakona koji treba omogućiti izbore u Mostaru, dodao je on.

Iz SNSD-a su pozvali građane da se striktno pridržavaju mjera za suzbijanje koronavirusa koji je, kako kaže, i dalje prisutan i moguće je proširenje određenih mjera zaštite.

Dodik je kazao da nije korektno i fer da granice BiH budu otvoreno za državljane Hrvatske, a da Hrvatska zabrani bh. građanima da idu u Hrvatsku ili prolaze kroz nju.

Naš princip će biti da se napravi neka vrsta reciprociteta i da budu jednako otvorene ili zatvorene za sve, rekao je Dodik.

Zbog šteta nastalih uslijed koronavirusa, najavio je da će biti raspoređeno 30 milijuna KM za pomoć proračunima lokalnih zajednica u RS-u.

Ponovio je da SNSD neće pristati na izbor novog državnog ministra sigurnosti, bez imenovanja i svih drugih kadrova u agencijama i drugim organima na nivou BiH za koje su provedene procedure.

(Fena | Foto: Siniša Pašić)


3 komentara

  • Bahato krme vazda bio i ostao. Zatvori cerkin restoran majmune lopovski…On ce da odreduje hoce li hrvati ici u RH ili nece. A krmak u vrijeme najvece korone isao u Srbiju kad god je htio i nikada nije bio u karanteni. Samo budala vjeruje ovom bahatom krimosu…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.