U Sloveniji nedostaje donatora organa

U Sloveniji je u registar donora organa upisano samo 0,5 posto stanovništva, što je znatno manje od europskog prosjeka, pa je od četvrtka uveden sustav po kojemu spremnost na darovanje organa za presađivanje nakon smrti potencijalni donori mogu prijaviti u nacionalni registar elektroničkim upisom na mrežnim stranicama ministarstva za javnu upravu, piše Index.hr.

Suočavamo se s manjkom donora i primjerenih organa za presađivanje. Na listi čekanja za transplantaciju je po zadnjim podatcima 236 budućih primatelja, a neki na žalost ne dočekaju donirani organ, kazala je na konferenciji za novinare direktorica organizacije Slovenija Transplant Danica Avsec.

Predstavljajući novi način uključivanja na popis donora, ona je dodala da godišnje i do desetak pacijenata s liste ne dočeka transplantaciju, pa se očekuje da će novi sustav registriranja dobrovoljnih donora poboljšati dostupnost raspoloživih organa za presađivanje i spasiti mnoge živote.

Slovenija se može pohvaliti s oko 15 transplantacija srca godišnje, što je u svjetskom vrhu. Najviše je transplantacija bubrega, a u porastu je i trend presađivanja jetre, kažu u organizaciji Slovenija Transplant.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.