U Širokom se HRT ponašao kao javni medij, a FTV kao TV strane države….

Najuspješniji športski kolektiv u Bosni i Hercegovini HKK Široki WWin je u 24. kolu regionalne ABA lige, u Gradskoj športskoj dvorani Pecara pred više od 4.000 gledatelja, uvjerljivo pobijedio ekipu Cedevite iz Zagreba, jednu od najboljih momčadi ABA lige, rezultatom 76:65. Ovo nije vijest za naslovnice jer u posljednjih nekoliko godina košarkaši Širokog su pobjeđivali i mnogo jače protivnike kao što su Cibona, Partizan, Crvena zvezda…, a u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini osam puta su osvojili prvenstvo Bosne i Hercegovine i isto toliko puta bili pobjednici kupa BiH i uspješni su sudionici regionalne lige od njenog nastanka. Vijest je da je utakmicu uživo prenosila Hrvatska televizija.

Bilo je užitak gledati utakmicu, uživo ali i putem malih ekrana, u kojoj su košarkaši Širokog dominirali i na kraju zasluženo pobijedili. Ali, ništa manji užitak nije bio slušati komentatora HTV-a Slavka Cvitkovića i sukomentatora utakmice Vladu Vanjka koji su u potpunosti prenijeli atmosferu iz dvorane Pecara na nas koji smo sjedili ispred malih ekrana. Zadivljujuće je i njihovo poznavanje rada i funkcioniranja HKK Široki, ali i želja da prenesu gledateljima što više informacija o ponosu našeg grada.
Zato zaslužuju javnu pohvalu, kao i Hrvatska televizija koja je u najljepšem svjetlu promovirala Široki Brijeg. Hrvatska televizija je otkupila pravo prijenosa 17 utakmica ABA lige, dok naš Javni radio-televizijski servis odnosno javni emiteri u Bosni i Hercegovini kojih imamo čak tri, nisu pokazali zainteresiranost za otkup prava prijenosa utakmica ABA lige u kojoj košarkaši Širokog osmorostruki prvaci BiH već dugi niz godina uspješno nastupaju. Budući da je stvoren za javnost i financiran iz javnih sredstava, javni servis je odgovoran javnosti (građanima), pa se stoga opravdano postavlja pitanje za koju javnost i u čijem interesu javni emiteri u Bosni i Hercegovini emitiraju i proizvode program.
Ali ipak na zadovoljstvo građana i brojnih ljubitelja športa u Bosni i Hercegovini Hrvatska televizija javna televizija susjedne Republike Hrvatske uživo je prenosila navedenu utakmicu. Nadamo da će na zadovoljstvo ljubitelja športa u Bosni i Hercegovini javni emiteri u Bosni i Hercegovini već iduće sezone pokazati zainteresiranost za prijenos utakmica ABA lige i na taj način promovirati našu državu u kojoj ipak ima svijetlih primjera kao što je to danas HKK Široki.

mr. sc. Drago Martinović
Široki Brijeg

14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.