U Širokom održana radionica o položaju žena: Želimo ih pomaknuti iz anonimnosti

Radionica o unaprijeđenju položaja žena u Hercegovini održana je u utorak navečer u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Organizirala ju je Udruga za edukaciju i razvoj ”Dignitet” iz Mostara u suradnji s neformalnom skupinom žena u okviru projekta ”Unaprijeđenje položaja žena u Hercegovini”.

Radimo sa ženama, primjerice, koje su domaćice s akademskim obrazovanjem. Radimo spoj sinergije, dijeljenja, životnih uloga i savjeta, kako se u suštini one snalaze sa svim obavezama koje nose u svom. Naravno, pored nekih interaktivnih radionica, za nas su jako važni savjeti i prijedlozi koje one upućuju jedna drugoj, nama su dovoljan motiv da čak i radionice koje nisu planirane u projektu da ih realiziramo.

Jako nam je značajno da pravimo mrežu poznanstava i prijateljstava. Mi smo već ranije bili u Širokom Brijegu, jer Udruga Dignitet pokriva uistinu cijelu BiH, ali s naglaskom na Hercegovinu. Želimo pomaknuti žene iz anonimnosti i dovesti ih na mjesto gdje će se čuti njezin glas i evidentirati njezina poruka, gdje će se, na kraju krajeva, prema njezin potrebama kreirati idući projekt, izjavila je za portal Jabuka.tv direktorica Udruge za edukaciju i razvoj ”Dignitet” i koordinatorica projekta Edisa Demić.

Edisa Demić

Nakon Širokoga Brijega, radionice će se održati i u još nekoliko hercegovačkih gradova među kojima su Ljubuški, Mostar, Čapljina, Stolac i Jablanica.

Projekt ”Unaprijeđenje položaja žena u Hercegovini” vodi ka poboljšanju samopoštovanja i individualnog dostojanstva žena u svim sferama javnog, političkog, društvenog i privatnog života.

Uz prof. mr. Edisu Demić, radionice vodi i prof. Ella Ljubić.

Projekt se realizira uz podršku Ekumenska Inicijativa Žena – EWI iz Hrvatske.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

  • Ono kad netko dođe iz carajevu da tumači neka pravila / mogućnosti. Pa zar nema netko kod nas nešto nego ovako se
    Prosipati

  • Kakva prava vise zelite hocete li na baustelu sa muskarcima stemati zidati .pod hitno treba zabraniti sve udruge osim udruga majki koje rađaju a od novca koji se daje tim pustim udrugama uvesti svakom djetetu djeciji dok redovno idu u skolu .ocito je i svakome jasno da se preko ti pusti udruga samo novac izvlaci bez ikakvi vidljivi rezultata i kontrole gdje se trosi

  • Americku zastavu obukla di je Hrvacka tvoja voljena nesmi je stavit da nebi Bakira uvridila ovo treba zabrNit paraziti kakve udruge samo UDRUGA MAJKI KOJE DJECU RADAJU TREBA BITI.go neradnik do neradnika iste face uvjek i svade.

  • Sto vise prava, sve vise nereda, rastava, razvrata, rasipanja obitelji itd. Pa to i jeste projekt velikih sila. Eno primjer Tomaševića u Zagrebu pa taj je bio projekt velikih mocnika i vidite narode kako uredi Zagreb, kako pomaze majkama sa djecom, nasoj djeci a kako migrantima. Stvoren za migrante i gej prajdove. Ako RH na tome profitira kapa do poda. I ove svaki dan neka udruga, prava zena a rucka doma nema u 80 posto domaćinstava. Sve brza dostava. U Njemačkoj, Zagrebu češće ces sresti dječica kolica kako guraju i Psići neki moderni u kolicima a djece sve manje. Jesu li to projekti i agenda. Da lijepu malu dječicu zamjenu ukrasni Psići. E moj narode. U to se ulazu sredstva iz stranih fondova i raznih zaklada…Mi se jos ovdje malo odupiremo ali sve je vise gospoda napuhanih, sređenih sa cukenjima a manje sa dječicom.

    • U potpunosti se slažem, Tomaševićeva politika je pogubna, samo još treba nadodati da i HDZ nije puno bolji po ovom pitanju jer je za njihove vlasti usvojena Istambulska konvencija i pravo da gey parovi mogu usvajati djecu.

  • Ne znam u cemu smo to mi zene obespravljene. Drugo je mentalni sklop nasih herc.seljacina koji ocekuju da im zena mora kuhati i cistiti. Ne mora, znam puno pametnih mladih ljudi koji rade na vaznim poslovima i ravnopravno sudjeluju u svemu. Ako zena radi, to je pogotovo normalno. Ako ne, onda bi opet bilo normalno da muza doceka rucak i cista kuca.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.