U Širokom Brijegu svečano predstavljena monografija velikoga franjevačkoga kipara

U četvrtak u večernjim satima u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg upriličeno je predstavljanje monografije “Fra Jaki Joakim Gregov: Kiparski brevijar”.

Autorica ove monografije je likovna kritičarka Andriana Ciprić, koja živi i radi u Kanadi. Autorica je u ovoj monografiji stručno i marljivo prikupila rasutu građu i objedinila najveći dio radova nastalih tijekom 40 godina stvarateljskoga umjetničkoga rada svećenika i akademskoga kipara fra Joakima Jakija Gregova.

Program predstavljanja knjige vodila je Željka Šaravanja, a nazočnima se pozdravnim riječima obratio fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije.

O monografiji su govorili fra Ante Marić, fra Vendelin Karačić i prof Jozo Marić, koji su istaknuli izuzetnu vrijednost i inovativan koncept monografije o kiparskom stvaralaštvu fra Joakima Jakija Gregova.

Nazočnima se obratio i sam kipar, zahvalivši se svima na dolasku i progovorivši o uvjetima i okolnostima nastanka monografije o njegovu opusu.

Posebno me raduje i čini ponosnim činjenica da je hrvatsko Ministarstvo kulture otkupilo 130 primjeraka ove monografije i poslalo po jedan primjerak svakoj javnoj knjižnici jer su vjerovali da ova knjiga mora biti svima dostupnima. Taj je čin bez presedana i to me čini izuzetno sretnim, rekao je franjevački svećenik i kipar fra Joakim Jaki Gregov.

Program predstavljanja glazbenim brojevima uveličala je Klapa Dobrkovići.

Monografija “Kiparski brevijar” sažima čak četiri desetljeća iznimno plodnoga rada fra Joakima Jakija Gregova, rodom s Pašmana, a koji danas živi na Hvaru. Riječ je o posebnom djelu u kojem se nalaze čak 72 različite kritike, po jedna zasebna za svako prikazano djelo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.