U Širokom Brijegu predstavljena knjiga prof. dr. sc. Jure Zovke

U kinu Borak u Širokom Brijeg je u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Široki Brijeg predstavljena knjiga “Hrvatska u filozofskom zrcalu: moral, politika i kultura”, autora sveučilišnog profesora Širokobriježanina prof. dr. sc. Jure Zovke.

„Široki Brijeg zauzima posebno mjesto u mojoj duši“, rekao je na kraju predstavljanja autor knjige Jure Zovko rođeni Širokobriježanin i redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru i predavač na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Profesor Zovko je istaknuo da pisanje kolumni smatra svojom filozofskom obvezom istaknuvši da između nekoliko tema o kojima piše da mu je konzum i konzumerizam najomiljenija tema, kao nova univerzalna religija današnjice, te nastavio: „Za razliku od tradicionalnih religija koje su nudile spasenje, obećavajući nadu u život poslije smrti koji će biti suprotnost sadašnjoj dolini suza, konzum kao religija stvara kod običnog čovjeka uvjerenje da je carstvo užitka tu, prezentirano kao novo kraljevstvo Božje. Konzum kao religija naviješta osjećaj sposobnosti participiranja u dominantnoj univerzalnosti: carpe diem. U prijevodu to bi značilo: sve što možeš konzumirati danas, ne ostavljaj za sutra. Jer sutra je novi dan.“ „Kolumne su u proteklih godinu i pol dana bile moj skromni pokušaj da se pridonese kultiviranju društva u Hrvatskoj“, rekao je na kraju predstavljanja prof. Zovko popraćen gromoglasnim pljeskom nazočnih.

predstavljanje_knjige_zovko_2

Govoreći o autoru i njegovu stvaralaštvu dr. sc. Nino Raspudić je rekao: „On je dovoljno obrazovan da može pisati jednostavno, a jednostavnost nalazimo samo kod iznimno obrazovanih ljudi“.

Posebnu pozornost nazočnih privukla je poznata hrvatska glumica Anja Šovagović Despot koja je pročitala dvije kolumne, a o samoj knjizi između ostalog rekla je: „Želim da je naučim napamet i odigram u hrvatskom Saboru kad je već nisam ja napisala“.

predstavljanje_knjige_zovko_1

Program je vodio Grgo Mikulić, a za potpuni ugođaj pobrinuo se širokobriješki glazbenik Luka Kraljević s nekoliko skladbi.

(www.jabuka.tv)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.