U Širokom Brijegu otvorena izložba ”Postaje Križnog puta”

Izložba skulptura “Postaje Križnog puta” magistra profesora Borisa Orenčuka otvorena je u četvrtak navečer u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu, priopćeno je u subotu.

Na početku programa nazočne je pozdravio širokobriješki gvardijan i ravnatelj Franjevačkog muzeja i galerije fra Ivan Marić, a potom su o izloženim djelima govorili Vladimir Filipović i sam autor.

Vladimir Filipović, povjesničar umjetnosti, o izloženim skulpturama ističe: Izložba Borisa Orenčuka “Postaje Križnog puta” broji deset skulpturlnih kompozicija rađenih kombiniranom tehnikom, nastalih tijekom 2022. i 2023. godine daje nam upravo taj nadnaravni, duhovni osjećaj. Djela su nastala kao proces daljnjeg razrađivanja žičanih materijala, sad već karakterističnih za opus Borisa Orenčuka.

Atipični materijal, ovog puta konac, Orenčuk ovdje koristi kako bi izrazio novo sagledavanje već ustaljenog motiva Križnog puta. Konac kojeg autor horizontalno “namotava” preko bijelih skulptura, daje potpuno novu metafizičku dimenziju koja onda pak ima primat nad samom formom skulptura. Skulpture bez lica metafora su boli. One nisu samo Isus Krist, nego univerzaliziraju Njegovu patnju na način da svaki promatrač može “upisati” svoje lice u izmučenu figuru i prepoznati se u Onome koji nosi križ.

Ta je autorska mogućnost “dovršavanja” skulpture od strane promatrača vrlo inovativan pristup sakralnim temama u ovom postmodernom vremenu relativiziranja svih vrijednosti. Same postaje Križnog puta broje scene iz Kristovog posljednjeg dana na Zemlji, od suđenja pred Pilatom do smrti na Križu. Orenčuk uzima poznati likovni predložak i nadograđuje ga na sebi svojstven način.

Boris Orenčuk rođen je 1989. godine u Mostaru, gdje je završio Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića, a magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Završio Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića na Odsjeku za kiparstvo u Mostaru. Dobitnik je više nagrada i član je više likovnih udruga. Ovo mu je osma samostalna izložba skulptura i sudjelovao je na 49 skupnih izložbi, priopćeno je u subotu.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.