U Širokom Brijegu održano međunarodno natjecanje iz matematike

U Drugoj osnovnoj školi Široki Brijeg održano je međunarodno natjecanje iz matematike na kojem je sudjelovao veliki broj učenika, a jedini iz BiH bili su mladi matematičari iz Županije Zapadnohercegovačke.

Natjecanje ”Matematički klokan” organiziran je od strane Udruge ”Klokani bez granica” koja okuplja predstavnice iz velikog broja europskih zemalja, a domaćin natjecanja bila je Udruga profesora matematike ŽZH ”dr. Vlado Cigić”.  “Matematički klokan” je natjecanje koje popularizira matematiku među mladima, a namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.

Motto igre – natjecanja “Matematički klokan” je: bez selekcije, eliminacije i finala. Natjecanje se organizira svake godine u ožujku, istoga dana, u isto vrijeme, u svim zemljama sudionicama. Sastoji se od 12 zadataka za skupine Pčelica i Leptirić, odnosno 24 zadatka za sve ostale skupine.

Zadaci su raznovrsni i poredani od lakših prema težima. Za svaki je zadatak ponuđeno pet odgovora od kojih je samo jedan ispravan. Službeni su jezici “Klokana” francuski i engleski, a pitanja su prevedena na jezike zemalja sudionica. Igra – natjecanje se samofinancira članarinom sudionika – natjecatelja.

Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka i simbolične poklone svim natjecateljima. Najmanje polovina prikupljene svote mora se potrošiti za nagrade najboljima.

Rezultati natjecanja bit će objavljeni 15. travnja na stranicama Hrvatskog matematičarskog društva, a najbolji učenici dobit će nagrade 2. svibnja.

Ove godine mladi matematičari iz ŽZH sudjelovali su upravo preko HMD-a, a iz Udruge ”dr. Vlado Cigić” nadaju se da će sljedeće godine ovo natjecanje zaživjeti u cijeloj BiH.

Ovo natjecanje održano je i u ostalim gradovima u ŽZH.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.