U Širokom Brijegu nastavljen molitveni program ”Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca”

U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu nastavljen molitveni program ”Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca”.

Nakon sv. krunice započela je sveta misa u 18:00 koju je predslavio fra Velimir Bagavac, župnik u Čerinu. Sumisio je vicepostulator fra Miljenko Stojić i fratri iz samostana.

Iz župe Čerin ubijena su četiri hercegovačka franjevca: fra Bono Andačić, fra Paško Martinac, fra Rafo Prusina i fra Dobroslav Šimović. A ubijen je i dominikanac Branimir Korać.

U Drugom svjetskom ratu i poraću iz župe Čerin ubijeno je 478 osoba. Ostalo je iza njih 152 udovice, 5 udovaca i 430 siročadi.

Na sv. misi zadušnici pjevao je zbor Sv. Ivana Krstitelja iz područne crkve u Knešpolju, pod ravnanjem Marka Salavarde.

Fra Velimir je u svojoj propovijedi naglasio da ne smijemo zaboraviti svoju prošlost, kao i da ne smijemo mrziti zbog zla i nepravde koji su nam učinjeni, nego da trebamo opraštati i ljubiti.

Pred kraj ovoga dana, u predvečerje 78. obljetnice jugokomunističkog ubojstva hercegovačkih franjevaca, ovdje u crkvi na Širokom Brijegu okupilo nas je mučeništvo i svjedočanstvo naših pobijenih fratara. Cijeli ovaj mjesec veljača obilježen je našim mučenicima; od našega blaženog kardinala Alojzija Stepinca pa sve do ovih naših Širokobriških mučenika. Isto tako treba spomenuti i istaknuti kako je u različitim ratovima i poslije njih stradalo puno i našega puka, koji je na najokrutniji način mučen i ubijan, a mnogima se nažalost i danas ne pronalazi grob. To je za obitelj i rodbinu nešto najteže, jer ne znaju gdje bi im upalili svijeće i stavili cvijeće. Mi smo se večeras okupili ovdje u ovoj crkvi na Širokom Brijegu kako bismo oteli zaboravu njihovu žrtvu i njihovo stradanje te se za sve njih pomolili, kazao je fra Velimir.

Pri završetku sv. mise zadušnice dodijeljene su i nagrade za najbolje radove pristigle na Nagradni natječaj Stopama pobijenih na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast odrasli.

Prvo mjesto dobila je Irena Granić za literarni rad pod nazivom ”Jedan od njih”.

S. Doroteja Krešić dobila je drugu nagradu za pjesmu ”Za te život darujem”, dok je treća nagrada otišla je u ruke Marine Alerić Bebić za rad ”Fratre naše pobili su”.

Vicepostulator fra Miljenko Stojić pozvao je sve na sutrašnju Obljetnicu kada molitveni program počinje u 16:00 sati ispred ratnog skloništa, nakon toga ide procesija prema crkvi.

Molitveni program predvodit će provincijal fra Jozo Grbeš. Svi oni koji ne budu mogli nazočiti, moći će sve uživo pratiti preko HR Široki Brijeg i preko interneta.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.