U Širokom Brijegu izložba slika s Eko kolonije

Izložba slika Eko kolonije s Blidinja, koja obuhvaća 20 radova, bit će otvorena u utorak, 29. studenoga, u 19:00 sati u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Naime, od 29. kolovoza do 4. rujna 2022. se održala 13. likovna Eko-kolonija na Blidinju u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji djeluje na izgradnji mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Eko koloniju je implementirala nevladina Udruga EKO-ZH – udruga za razvoj, okoliš i kulturu.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj koloniji je sudjelovao 21 student s likovnih Akademija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine u Parku prirode Blidinje.

Uspostava povjerenja među narodima je najvažniji korak ka konačnom pomirenju u našoj zemlji, a naša aktivnost radi upravo na izgradnji povjerenja kroz umjetnost, likovno stvaralaštvo i izložbe.

Tema kolonije su blidinjski krajolici, kulturno-povijesne znamenitosti Blidinja i okolice te ljepote vjerskih građevina. Izložba pokazuje uspješnost navedenoga projekta ali I mogućnost postizanja dobrih rezultata u saradnji s našim lokalnim zajednicama.

Umjetnički voditelj ovogodišnje likovne Eko kolonije i kustos izložbe Kristina Ćavar, mag. sakralnog slikarstva, akad. slikarica je pojasnila u predgovoru izložbi:

Ekologija kao početna točka razvija se kroz platna u vrtlogu boja te u konačnici daje jasnu sliku odraza ljudske duše mladih umjetnika. Zastupljen je nadrealizam, ekspresionizam, simbolizam, i još mnogi drugi likovni pravci koje su sudionici uzimali kao osnovu ispoljavanja vlastite impresije koju je izazvalo Blidinje. Spoj umjetnosti i ekologije očituje se kroz interakciju tijekom realizacije projekta ali objedinjuje se u vidu izložbe predstavljene javnosti. Ovogodišnja izložba je dubokoumna, nosi snažnu poruku. To je poruka mira, filantropski orjentirana, apelira na očuvanje okoliša i mira u svakom čovjeku. Homo ecologicum – homo pacis.

Projekt PRO-Budućnost provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, s partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka (hCA).

Izložba ostaje otvorena do 2. prosinca 2022. godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.