U Širokom Brijegu i Posušju u novoj godini manje srednjoškolaca

S dolaskom lipnja osnovnoškolci završnih razreda, osim razmišljanja o ljetnim praznicima, imaju na umu i važnu obvezu – koju srednju školu upisati. Mogu izabrati između nekoliko zanimanja koja se trenutačno nude, općeg smjera gimnazije ili klasičnih strukovnih smjerova poput ekonomista, trgovaca, građevinara i dr. Pred mladima je velika odluka jer ih ona u većini slučajeva usmjerava prema njihovom daljnjem školovanju ili budućem zanimanju, piše Večernji list.

Škole u ŽZH-u

Na području ZH županije postoji osam srednjih škola, od čega tri gimnazije, tri srednje strukovne škole, jedna srednja škola (u sklopu koje je i opća gimnazija i srednja strukovna) te Glazbena škola. Prema riječima Mire Bošnjaka, ravnatelja širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića, u novoj školskoj godini primat će pet odjeljenja opće gimnazije, odnosno 150 učenika, što je za jedno odjeljenje manje nego prošle godine. Kako nam je kazao Bošnjak, općenito je manje oko 90 učenika koji završavaju osmogodišnje obrazovanje ove godine na području općine što će se svakako odraziti i na upise, kako u gimnaziju tako i širokobriješku SSS.

Srednja strukovna škola Široki Brijeg ove godine trebala bi upisati četiri odjeljenja četverogodišnje, te tri trogodišnje škole, okvirno po 30 učenika po odjeljenju. I oni su već od prošle godine imali dva odjeljenja manje za razliku od prijašnjih godina kada su imali po devet odjeljenja. Ove godine četverogodišnje škole nude zanimanja: elektrotehničar, računalni tehničar za strojarstvo, ekonomist i komercijalist, a trogodišnje: elektroinstalater, konobar i frizer.

Iz posuške Gimnazije fra Grge Martića kazali su nam kako će biti mjesta za oko 120 učenika, odnosno četiri odjeljenja s po 30 učenika. – Toliko je predviđeno, ali kada se formiraju odjeljenja poslije upisa, obično bude oko 110 učenika, kazala nam je prof. Jasminka Petric. Ravnatelj Srednje strukovne škole u Posušju Mario Knezović kazao nam je kako će standardno biti sedam odjeljenja, i to četiri četverogodišnje i tri trogodišnje škole. Za četvergodišnje će biti dva odjeljenja ekonomista, te po jedan računalnih tehničara (strojarstvo) i PTT tehničar. Po jedno odjeljenje bit će i za trogodišnje škole, i to za instalatere grijanja i klimatizacije, klesare i kuhare.

(VL)10 komentara

  • Ako HDZ nastavi ovako za 10 godina prepolovit ce se…Turske firme lagano ulaze na nase podrucje i s vremenom ce dovoditi i radnu snagu pa vi samo nastavite pljačkom i tjeranjem naroda vani.

  • nego naša djeca odoše u srednju mostar i grude u širokom uvijek ista zanimanja gdje su ovi glavni spavaju i to neki grad jače grude sa strukama

  • Ravnatelja Miru Bošnjaka,Gordanu Jelić i onu Ivanku treba pod hitno izbaciti iz gimnazije! Doveli su gimnaziju na nulu sa svojim “pravilima” za ocjenjivanje i odnose prema profesorima.. postala je gimnazija za mamine i tatine sinove koji se moraju pustiti mada su glupi ko qrac.

  • Uvjek su bila u prvom razredu 3 odjeljenja i jedan se izgubi u prvoj školskoj godini. istina nestalo je kriterija za Gimnaziju isto kao što nema kriterija prilkom prijema profesora i rasporeda profesora ukoji su u stalnom radnom odnosu u mjesta stanovanja ili prerasporeda u druge škole jer svaka škola ima već viška jer se svaka škola ponaša kao država za sebe bez dipl. pravnika,bez Pravilnika i ikakvih kriterija.
    Svi se nadamo da će nova Ministrica učiniti što treba da se sada kad nema nastave izvrši raspored i preraspored uposlenih profesora na neodređeno vrijeme u školama ŽZH,prema mjestu stanovanja ako može ako ne gdje koga zapadne. Jer zaista nema više smisla primati ni na određeno ni na neodređeno vrijeme profesore jer i ovako ima viška profesora a djece sve manje jer se obitelji iseljavaju iz ŽZH,i višak se svake godine stvara.

  • bit ce jos manje odjeljenja iducih godina.jos zene koje rade na drzavnim jaslama mogu radjat djecu ove sto su kod privatnika kad rodee uglavnom popuse otkaz.blago nama sa ovakvim politicarima,crkvom,poduzetnicima.ostat ce im i dugooo i sirokooo….jadniiii oniii

  • Svi smo pomalo krivi.jer svi osobno gledamo provuci se ispod kapi uz neko poznanstvo ili vezu.ne obaziruci se na negativne posljedice cijelog drustva.a tome je jedini lijek novi zakoni u svemu i kontrola provedbe.osobno bi usvakoj opcini formirao komisiju sa neovisnim školovanim pravnicima da budu kontrolori pri sudstvu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.